Hlavní obsah

Rozlučkovému večeru s letošní Ligou mistrů chybí postupová zápletka

PRAHA

Bude to nezvykle klidné loučení s kalendářním rokem fotbalové Ligy mistrů. Ve skupinách E až H si totiž osm favoritů již před závěrečným kolem základních skupin zajistilo postup do jarních bojů. Ve středu večer tedy půjde o prvenství v tabulkách a ve dvou případech ještě i o třetí místo a tím o „přestup“ do Poháru UEFA.

Článek

Manchester United, Villarreal, Bayern Mnichov, Olympique Lyon, Arsenal, FC Porto, Juventus Turín a Real Madrid už mají postup v kapse. Přesto ještě bude o co hrát. Vítězové skupin totiž získají pro los jarního osmifinále dvě výhody - jednak možnost narazit na relativně přijatelnějšího soupeře, navíc potom budou moci sehrát odvetu na domácí půdě.

Nejlákavější bitvu slibuje duel Lyonu s Bayernem Mnichov. „Náš výkon v posledním utkání proti Steaue Bukurešť byl fascinující. Teď už zbývá jen skupinu vyhrát,“ libuje si trenér Bayernu Jürgen Klinsmann, pod jehož taktovkou nabral mnichovský kolos v posledních týdnech očekávané obrátky.

Portugalci musejí porazit Arsenal

Další přímou bitvou o první místo bude zápas mezi FC Porto a Arsenalem. Portugalci ztrácejí dva body, a tak musejí zvítězit. V předchozích třech vzájemných zápasech však Kanonýrům ještě nedokázali vstřelit gól. Lehčí roli by měl mít Juventus Turín. Mužstvu s českými legionáři Pavlem Nedvědem a Zdeňkem Grygerou stačí k vítězství ve skupině i domácí remíza s Borisovem. Na lavičce konkurenčního Realu Madrid čeká premiéra nového kouče Juandeho Ramose.

O třetí příčku ještě hrají Fiorentina se Steauou Bukurešť a Dynamo Kyjev s Fenerbahce Istanbul. Přesun do Poháru UEFA mají naopak jistý Aalborg a Petrohrad. Záložník Radek Šírl se tak těší, jak si vychutná zápas na hřišti slavného Realu Madrid a ve čtvrtek odpoledne představí v Praze dvě trofeje, které letos se Zenitem získal - Pohár UEFA a Superpohár.

„Zisk obou pohárů považuji za vrchol své dosavadní fotbalové kariéry a s týmem uděláme maximum pro to, abychom na své úspěchy navázali,“ naznačil Šírl, že po nezdaru ve skupině Ligy mistrů hodlá Petrohrad na jaře zaútočit v soutěži, kde bude paradoxně dodatečným obhájcem trofeje.

Středeční program 6. kola Ligy mistrů (začátky ve 20:45):
Skupina E: Manchester United - Aalborg, Celtic Glasgow - Villarreal.
Skupina F: Olympique Lyon - Bayern Mnichov (ČT2), Steaua Bukurešť - AC Fiorentina.
Skupina G: Dynamo Kyjev - Fenerbahce Istanbul, FC Porto - Arsenal.
Skupina H: Juventus Turín (Nedvěd, Grygera) - BATE Borisov, Real Madrid - Zenit Petrohrad (Šírl).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.