Hlavní obsah

Odstartovala pohárová sezóna, v níž mají Češi mimořádně pět zástupců

PRAHA

Odvety prvního předkola fotbalové Ligy mistrů a Evropské ligy tento týden potvrzují, že pohárová sezóna začala. Zatím bez českých klubů, ale i jejich start se rychle blíží. Olomouc vstoupí do pohárů už příští týden, Slavia, Sparta a Liberec poslední týden v červenci a Teplice 20. srpna. Tak bohaté zastoupení má český fotbal na dlouho naposledy.

Článek

Užívejte si pohárové Evropy, dokud to jde. Takové může být motto české účasti v ročníku 2009/2010. Vzhledem k tomu, že národní koeficient po posledních slabých sezónách neustále klesá, se totiž blíží doba temna. Již od sezóny 2010/2011 budou mít Češi zase jen čtyři zástupce, jediného v Lize mistrů, tři v Evropské lize a hlavně s komplikovanou cestou do hlavních soutěží. A pokud se výrazně nezlepší, na ztracené pozice se budou drápat hodně dlouho.

Česká pětka pro pohárovou sezónu
Slavia (mistr)
Kde začne: Ve 3. předkole Ligy mistrů, kde bude nasazena. Pokud nepostoupí, hraje 4. předkolo Evropské ligy o účast v základní skupině a bude v něm nasazena. Pokud ze 3. předkola LM postoupí, bude hrát ve 4. předkole o přímou účast v LM. Nepostoupí-li ze 4. předkola LM, jde přímo do skupinové fáze Evropské ligy.
Sparta (vicemistr)
Kde začne: Ve 3. předkole Ligy mistrů, kde nebude nasazena. Pokud nepostoupí, hraje 4. předkolo Evropské ligy o účast v základní skupině a bude v něm nasazena. Pokud ze 3. předkola LM postoupí, bude hrát ve 4. předkole (nebude nasazena) o přímou účast v LM. Nepostoupí-li ze 4. předkola LM, jde přímo do skupinové fáze Evropské ligy.
Liberec (3. v lize)
Kde začne: Ve 3. předkole Evropské ligy a bude nasazen. Pokud postoupí, bude hrát 4. předkolo o účast v základní skupině.
Olomouc (4. v lize)
Kde začne: Ve 2. předkole Evropské ligy, kde narazí buď na The New Saints z Walesu, nebo na Fram Reykjavík z Islandu. V případě postupu ji čeká 3. předkolo, kde už nebude nasazena, stejně jako případně ve 4. předkole.
Teplice (vítěz Poháru ČMFS)
Kde začnou: Ve 4. předkole Evropské ligy, kde nebudou nasazeny. Půjde tam již rovnou o přímý postup do základní skupiny.

Slavia má historickou šanci

Z pohledu dalšího vývoje má letos Slavia mimořádnou šanci, aby se podruhé v historii klubu probila do Ligy mistrů. Zisk domácího titulu jí totiž zajistil nasazení jak ve třetím, tak ve čtvrtém předkole, takže nejtěžším možným soupeřům se vyhne. „Chceme tuto šanci využít a do Ligy mistrů postoupit,“ souhlasí trenér Karel Jarolím. Nevšední příležitost také byla zřejmě hlavním důvodem, proč kouč odmítl nabídku vést paralelně i národní tým.

Český mistr nejdřív nejspíš narazí na někoho z této desítky: Salcburk, Kalmar, APOEL Nikósie, Stabaek, Slovan Bratislava, Ventspils, Maribor, Hafnarfjördur, Inter Turku a Ekranas Panavežys. V závěrečném předkole by pak měly v osudí zbýt Maccabi Haifa, Dinamo Záhřeb, FC Curych, Krakov a Borisov.

Sparta začne jakou outsider

Letenští naopak vědí, že ať už dopadne los kvalifikace jakkoliv, favoritem na postup bude jejich soupeř. Sparta totiž na rozdíl od Slavie nasazená nebude. „Přesto zůstává kvalifikace o Ligu mistrů naší prioritou. Domácí soutěž nehrajeme přece proto, abychom ji odehráli, ale proto, abychom bojovali v pohárové Evropě. Ta nabízí prestiž, slávu, peníze…“ zdůrazňuje trenér Jozef Chovanec.

Jenže cesta bude trnitá. Ve 3. předkole má Sparta na výběr Šachtar Doněck, Sporting Lisabon, Panathinaikos Atény, Celtic Glasgow a Anderlecht. A kdyby postoupila, tak ve 4. předkole číhají ještě větší ryby Arsenal, Lyon, Stuttgart, Fiorentina či Atlético Madrid...

Vyřazení „přestoupí“ do Evropské ligy

„My se asi stejně sejdeme s Libercem v kvalifikaci Evropské ligy,“ řekl s úsměvem brankář Jaromír Blažek, když Sparta v posledním ligovém kole právě před Slovanem uhájila druhé místo a právo usilovat o milióny z Ligy mistrů.

Vtipkoval, na druhou stranu asi trefně popsal realitu. Vyřazení v předkole Ligy mistrů ještě neznamená loučení s pohárovou Evropou. Kluby vyřazené ve 3. předkole totiž „přestoupí“ do 4. předkola Evropské ligy. A kdo vypadne ve 4. předkole Ligy mistrů, půjde v Evropské lize rovnou do hlavní soutěže.

„I kdybychom se neprobojovali do Ligy mistrů, pořád je tu ještě Evropská liga, kde se finance proti minulým sezónám výrazně zvedly. Už loni jsme měli tři varianty rozpočtu. Jeden s Ligou mistrů, druhý pro Evropskou ligu a třetí, když nepostoupíme nikam,“ poukazuje generální ředitel Petr Doležal, proč Slavii stojí za to investovat milióny do nových posil.

V Evropské lize, která je inovovaným pokračováním bývalého Poháru UEFA, vstoupí do kvalifikace Olomouc, Liberec a Teplice.

Reklama