Hlavní obsah

Doležal Jarolíma neodvolá, přestože 180 miliónů je v tahu

Velké peníze, nálada i sportovní forma jsou pryč. Eden se den poté jen těžko vzpamatovává z toho, že Slavia bude ve fotbalové Lize mistrů chybět. Trenér Karel Jarolím se však navzdory vyřazení se Šeriffem Tiraspol o křeslo bát nemusí. Generální ředitel klubu Petr Doležal ujistil, že o odvolání hlavního kouče neuvažuje. Šéf věří, že trenér stále má Slavii co dát.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér Slavie Praha Karel Jarolím (vlevo), generální ředitel klubu Petr Doležal (uprostřed) a předseda představenstva Tomáš Rosen

Článek

Co vyřazení v předkole Ligy mistrů pro Slavii znamená?

Především velký smutek. Fotbal přináší i porážky, přesto jsem přesvědčen, že přes Tiraspol jsme postoupit měli.

Jaké to pro klub může mít následky?

To se ukáže, nejsem vědma. Doufám, že ty nejmenší. Nikde není psáno, že bychom ve čtvrtém předkole uspěli, ale o 180 miliónů korun, které představuje postup do Ligy mistrů, jsme prostě přišli. A to ani nemluvím o zhodnocení hráčů, příjmech z marketingu, ze vstupného... Teď se musíme upínat k Evropské lize, aby důsledky byly co nejmenší.

Nejpříznivější variantu rozpočtu však musíte škrtnout.

Rozdíl je samozřejmě obrovský. Jistých 180 miliónů, to jsou obrovské peníze. A ty mít prostě nebudeme. Rozpočet na sezónu je však zajištěný. Kdybychom se dostali do nějaké nepředvídané situace, což nepředpokládám, tak bychom mohli v zimě udělat transfer směrem ven.

Trenér Jarolím už naznačil, že dojde k zúžení kádru.

Je to pořád čerstvé, zatím se všichni marně snažíme vstřebat vyřazení. Já se s tím ještě nesrovnal. Kádr jsme připravovali s tím, že budeme hrát tři soutěže, a to ještě pořád můžeme. Třeba někdo i přijde, ale pohyb v kádru nastane spíš směrem ven.

Nebyla letní přestavba mužstva zbytečně moc velká?

Sezóna se hodnotí až jako celek a zatím jsme teprve na začátku, i když důležitý krok jsme nezvládli.

Dokážete si vysvětlit, proč se vám úvod sezóny nepovedl?

Někde došlo k chybám, to je jasné. Jsme však jeden tým, od hráčů až po vedení. Zhodnotíme si to sami a musíme to napravit, protože neúspěch to je.

Také si stejně jako trenér stojíte za tím, že mužstvu nechybí zkušený bývalý kapitán Brabec?

To bychom se museli bavit také o Šventovi a o dalších. Vyhodnotíme si to s odstupem. K Erichovi jsme už řekli dost, nechci se k tomu vracet.

Otřáslo vyřazení pozicí trenéra Jarolíma?

Snad jste poznali, že nejsme nositeli unáhlených změn. Nejsem člověk, který by rychle zapomínal. Dobře vím, v jakém stavu jsme Slavii přebírali a kdo byl nositelem jejího obrození. Pozice trenéra je stejná.

Kolik trpělivosti budete mít? Ani na jaře nebyla forma mužstva oslnivá, takže jde vlastně o déletrvající sestupný trend.

Pracuji ve vrcholovém fotbale již třináct let a za tu dobu poznal několik i reprezentačních trenérů. Karel je z mého pohledu ze všech nejpracovitější. Jeho nasazení je něco úžasného. Navíc odmítl národní tým, jen aby měl úspěch se Slavií. Takového trenéra já odvolávat nebudu. Karel má pořád Slavii co dát.

Nemohlo Slavii poznamenat, že se o jeho odchodu k reprezentaci jednalo?

To si nemyslím. Spíš to bylo ocenění jeho práce. Jak znám Karla, tak jeho mrzí vyřazení ze všech nejvíc.

Byl v trestu, takže ve středu nemohl být naposledy na lavičce. Asi na ní chyběl.

To asi ano. Mohlo to sehrát roli, jeho zkušenosti s koučováním jsme prostě nemohli využít.

Ani tohle mu nevyčítáte, že se loni neudržel a nechal se vykázat na tribunu?

Emoce ve fotbale jsou a ani na tribuně se někdy nechováme tak, jak bychom se chovat měli. Já bych mu to však nevyčítal. Právě proto, že vím, co všechno pro to dělá.

Reklama

Související témata: