Hlavní obsah

Skotský fotbalový svaz chce za simulování trest pro Eduarda

LONDÝN

Vedení skotské Fotbalové asociace požaduje po vyřazení Celtiku Glasgow ve 4. předkole Ligy mistrů trest pro útočníka Arsenalu Eduarda da Silvu. Podle výkonného ředitele Gordona Smithe chorvatský hráč brazilského původu ve středeční odvetě v Londýně nafilmoval penaltu.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Útočník Arsenalu Eduardo slaví gól do sítě Celtiku.

Článek

Disciplinární komise UEFA si prohlédne záznam utkání a může případně zahájit řízení. Pokud bude Eduardo uznán vinným, hrozí mu dvouzápasový distanc. Podobně dopadl například litevský reprezentant Saulius Mikoliunas, který nafilmoval pád v kvalifikačním utkání před dvěma lety. Stížnost podali rovněž Skotové, přestože tehdy vyhráli 3:1.

"Eduardovo simulování poškodilo fotbal," citovala Smithovo prohlášení agentura Reuters. "My jsme našli odvahu a trestali zpětně filmování, UEFA by měla udělat totéž. Musí se s tím začít bojovat, a to hned. Můžeme neustále mluvit o kampani Fair Play, ale radši bychom měli udělat něco, co by všechny hráče varovalo," uvedl.

Eduardo zařídil kontroverzní penaltu pro Arsenal v 28. minutě a sám ji proměnil. Londýnský klub nakonec vyhrál 3:1 a po vítězství 2:0 z úvodního zápasu postoupil do základní skupiny Ligy mistrů. Celtic naopak míří do Evropské ligy.

Šéf UEFA Michel Platini, který je jednoznačně proti simulování, si slibuje menší výskyt tohoto nešvaru po zavedení dodatečných asistentů rozhodčích za brankami. Tento experiment bude použit v zápasech Evropské ligy. "Časem přestanou hráči simulovat, neboť je rozhodčí uvidí. Vždycky jsem tvrdil, že je lepší mít víc rozhodčích než častější disciplinární tresty," sdělil na zasedání v Monaku Platini.

Reklama