Hlavní obsah

Díky, pravil ironicky Chovanec, když na Strahově zamázli sparťanskou prosbu

Sparta cítí křivdu. A zákonitě! Na evropské pohárové scéně reprezentuje nejen sebe, ale i český fotbal, přesto byla její prosba adresovaná strahovské generalitě, v níž se zdvořile dotazovala na přeložení nedělního ligového zápasu v Českých Budějovicích na sobotu, odmítnuta. „Díky za to,“ pravil s neskrývanou ironií v hlase letenský manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec poté, co jeho tým v prvním duelu třetího kvalifikačního předkola porazil polskou Poznaň a on si v hlavě přehrával další program.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jozef Chovanec marně na Strahově požadoval, aby nedělní zápas Sparty v Českých Budějovicích byl přeložen na sobotu.

Článek

Žádná slast... Úterní duel s Lechem Poznaň máte sice za sebou, ale v neděli vás čeká ligový zápas na jihu Čech, další středu odveta v Poznani a o víkendu už zase domácí soutěž...

Proto jsme se na svazu dotazovali na možnost, zda bychom nemohli hrát v Českých Budějovicích už v sobotu, abychom před cestou k odvetě do Polska získali den odpočinku navíc. Vyhověno nám však nebylo. Díky za to.

Dost nepříjemná situace. Pro vás tedy určitě, protože už před konfrontací s Poznaní jste zápasy třetího předkola označil za nejdůležitější v sezóně. Zákonitě, protože když se přes Poláky dostanete, na evropské pohárové scéně bude na podzim účinkovat dál bez ohledu na to, jak dopadne čtvrté kvalifikační dějství.

A co naděláme? Prostě se musíme se situací poprat, připravit se na další zápas a věřit, že nás nepostihne to, co nás pronásleduje zatím celý podzim. Pomalu co utkání, to zranění!

Ale situace už je přece lepší. Proti Poznani Wilfried a Kucka přes všechny obavy nastoupili, takže zase až k takovým nářkům nemáte důvod!

Nastoupili, protože doktoři nakonec jejich start povolili, ale na obou rekonvalescentech bylo zranění patrné. A výpadek v tréninku rovněž, to se ví. Projevilo se to hlavně v první půlhodině úterního duelu, kdy byli Poláci fotbalově lepší a vytvořili si i jednu velkou šanci naštěstí zázračně likvidovanou Blažkem.

Obránce Poznaně Manuel Arboleda v souboji s Wilfriedem ze Spartyfoto: Právo/Petr Horník

Musel jste o přestávce v šatně pořádně řádit, když se utkání nevyvíjelo podle vašich představ a vytoužený gól nepřicházel?

Spíše jsem nabádal hráče k trpělivosti a ke klidu, aby nepropadli nervozitě. Do přestávky jsme hráli hodně staticky, proti zodpovědné obraně Poznaně jsme se těžko prosazovali, do koncovky jsme se prakticky nedostali a bránu neohrozili. Trpělivost a hlavně zlepšený pohyb Wilfrieda s Kadlecem ve druhém poločase přinesl obrat a promítl se i do skóre.

Příští středu budete v Poznani hájit těsnou jednogólovou výhru, což je v pohárové matematice sice náskok slibný, ale nikterak zázračný. Bude na postup do čtvrtého předkola stačit?

Jsme teprve v poločase vzájemné konfrontace s Poznaní a na odvetu, která bude určitě těžší než pražský zápas, teď nechci myslet.

Fotbaloví fanoušci polského klubu Lech Poznaňfoto: Právo/Petr Horník

Proč? To vás tolik děsí představa, co vás v bouřlivém poznaňském kotli čeká?

Protože teď musím myslet především na nejbližší zápas v Českých Budějovicích. Předhazují mně sice, že ohánění se nastávajícím utkáním zavání frázovitostí a kliše, ale já se naší filosofie držím a držet budu. A také opakovat ji budu. Doufám, že na podzim hodně dlouho.

Reklama

Související témata: