Hlavní obsah

Zoufalá Sparta zázrak nesvedla, Hapalova Žilina jí Ligu mistrů vyfoukla

ŽILINA

Návrat po pěti letech se nekoná, fotbalisté Sparty si ani letos Ligu mistrů nezahrají. V Žilině se totiž na zázrak nezmohli a po domácí porážce 0:2 podlehli týmu českého kouče Pavla Hapala také v odvetě, tentokrát 0:1. Slovenský mistr postupuje zcela zaslouženě, Pražané byli zoufalí v koncovce, a tak jim zůstala jen Evropská liga. Tím pádem přišli o 155 miliónů korun, o něž je postup do Ligy mistrů lukrativnější...

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Brankář Žiliny Martin Dúbravka chytá penaltu v podání Kladrubského ze Sparty

Článek
Fotogalerie

Žádné divy se sestavou Chovanec a spol. dělat nemohli. Hoheneder se po čase stáhl na stopera k Hejdovi, místo defenzivního záložníka zaujal Kladrubský. Jediným překvapením tak bylo zařazení osmnáctiletého Krejčího, který v této sezóně zatím nehrál. „Láďa je s námi od zimní přípravy, je připravený a měl by zápas zvládnout. Na levou stranu zálohy potřebujeme levonohého hráče, aby nám pomohl roztáhnout obranu soupeře,“ vysvětlil první trenér Martin Hašek.

Jenže s letenskou defenzívou to nebylo tak žhavé. Žilina dala hned na úvod jasně najevo, že trumfy z Letné už z rukou nepustí. Ježův přímý kop proletěl podél Blažkovy branky, další ošemetný centr vyslal rychlík Rilke a z vápna měl dost času vypálit Oravec. Pražané předvedli první vydařenou akci až po čtvrthodince, Sionkův centr zakončila nepřesná hlavička Wilfrieda.

Žilinský marš za milióny znovu odstartoval Gambijec Ceesay

V 18. minutě nabral zápas shodný scénář jako v prvním duelu na Letné. Tam měl první tutovku sparťan Kweuke, ale selhal a to byl začátek zkázy jeho týmu. Tentokrát procedil Kladrubský míč za obranu na Sionka, jenže zkušený internacionál zakončil zbrkle a branku ani netrefil. Trest přišel ještě v téže minutě... Rilke pláchl po svém křídle Pamičovi, odcentroval, Ceesay se zády k brance pověsil do vzduchu a parádními nůžkami s odrazem o tyč otevřel skóre. Gambijský tank je pro Žilinu miliónovým hráčem, první gól vstřelil i v Praze.

V tu chvíli bylo jasné, že prodlužovat se nebude. A že Sparta potřebuje k postupu vstřelit tři góly... Po rohu Krejčího mohli alespoň ten jeden vstřelit Kucka a Vachoušek, ani jeden však hradbu branících soupeřů neprostřelil. Na druhé straně zůstal dvakrát neobsazený Oravec a ke druhému gólu měl hodně blízko. Hosté pak v závěru prvního poločasu přišli pro příští pohárový zápas o Kucku, který dostal druhou žlutou kartu v tomto ročníku.

Fotbalista Žiliny Momodou Ceesay oslavuje svou branku do sítě Spartyfoto: ČTK/Jaroslav Podhorský

Penalta, tutovky - nic z toho sparťanům ke gólu nepomohlo

Sparťanská pohroma po přestávce pokračovala. Stop pro příští zápas si vykoledoval také Vachoušek, který rovněž fauloval Ceesaye. A když dal portugalský sudí Pražanům dar z nebes a za sporný zákrok na Wilfrieda nařídil penaltu, ani to nestačilo. Kladrubský sice pokutové kopy spolehlivě proměňuje, tentokrát však jeho ránu po zemi Dúbravka bravurně vyrazil a dal razítko na sparťanskou marnost.

Letenská naděje přesto ještě mohla žít, zakončení českého mistra však bylo tragické. V 70. minutě zazdil tutovku zbrklý Kucka a o dvě minuty ho okopíroval Wilfried, který šel sám na brankáře. To už byl vrchol beznaděje a zoufalství.

Sparta měla v Žilině čtyři tutovky, takže tři góly potřebné k postupu vstřelit mohla. V celém dvojzápase však nedala ani jediný a s tím do Ligy mistrů projít nemohla. Pod tím, že nedokázala využít příhodného losu, jsou podepsaní především její nejzkušenější hráči.

MŠK Žilina - AC Sparta Praha 1:0 (1:0)
Branka: 18. Ceesay. Rozhodčí: Benquerenca - Miranda, Santos (všichni Port.). ŽK: Pečalka - Kladrubský, Kucka, Vachoušek. Diváci: 10.892. První zápas 2:0, postupuje Žilina.
Žilina: Dúbravka - Guldan, Piaček, Pečalka, Mráz - Jež - Rilke (90. Zošák), Bello, Ceesay (80. Vittor), Majtán (74. Poliaček)- Oravec. Trenér: Hapal.
Sparta: Blažek - Adiaba (46. Kweuke), Hoheneder, Hejda, Pamič (86. Třešňák) - Kladrubský - Sionko (61. Kadeřábek), Kucka, Vachoušek, Krejčí - Wilfried. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: