Hlavní obsah

Favorité se v LM trápili, nakonec ale ztratil jen AC Milán. Žilina prohrála v Moskvě

PRAHA

Favorité úterních zápasů 2. kola Ligy mistrů se na bodové zisky pořádně natrápili. K očekávané výhře kráčela nejjistějším krokem Chelsea, zatímco Arsenal, Real Madrid, AS Řím a Bayern Mnichov rozhodly o své výhře až po přestávce, pouze bod za remízu veze AC Milán. Raritou večera byly tři penalty v utkání Partizan - Arsenal, dvě z nich nebyly proměněny.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Obránce Spartaku Moskva Marek Suchý (vpravo) ve vzdušném souboji Tomášem Oravcem ze Žiliny.

Článek

Do hry se dostalo i několik českých fotbalistů: Tomáš Rosický odehrál za Arsenal na půdě Partizanu Bělehrad celý zápas, za Šachtar Doněck odehrál 79 minut vítězného utkání v Braze jeho jmenovec Hübschman, v brance Chelsea stál tradičně Petr Čech a udržel čisté konto.

V podvečerní předehrávce Spartak Moskva - Žilina (3:0) nastoupili na jedné straně Marek Suchý, na druhé pod vedením trenéra Pavla Hapala se představili Emil Rilke a Ondřej Šourek. Pouze mezi náhradníky AC Milán strávil duel v Amsterdamu Marek Jankulovski.

Arsenal nezačal na horké půdě Partizanu Bělehrad vůbec špatně, neboť už v 15. minutě vstřelil Aršavin vedoucí gól. Jenže domácí dokázali odpovědět, z penalty vyrovnával po Denílsonově ruce brazilský útočník Cléo. Stejnou možnost dostali hosté i po přestávce, ale Arsenalu letos penalty nejsou souzeny; v lize ji neproměnil Rosický, tentokrát se neprosadil Aršavin.

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo) slaví s úspěšným střelcem Marouanem Šammachem.foto: Reuters/Marko Djurica

Hosté alespoň od 56. minuty hráli v početní převaze, protože Jovanovič byl za penaltový zákrok na Šammacha vyloučen. Brzy přesilovku využili, autorem druhého gólu byl po Rosického centru právě Šammach, třetí přidal v závěru Squillaci. Cléo mohl z další penalty domácí debakl zmírnit, ale napodobil Aršavina.

Real čekal na gól 81. minut

Ani další favorizované celky neměly zrovna svůj večer: Bayern navázal na ligové trápení a po poločase prohrával 0:1 v Basileji, ale pak ho spasil Schweinsteiger. Nejprve vyrovnal z penalty a minut před konečným hvizdem se trefil také ze hry a výsledek otočil.

Real v Auxerre potvrdil, že ho trenér José Mourinho naučil rychle kvalitně bránit, ale na branku se znovu pořádně nadřel. O výhře 1:0 rozhodla až trefa střídajícího Di Maríi z 81. minuty. AS Řím se po bezbrankovém poločase s Kluží dostal dvěma góly v krátkém rozmezí do dvoubrankového vedení, ale hosté dvanáct minut před koncem snížili na 1:2 a ze zápasu ještě udělali nečekané drama.

Hráči milánského AC neměli proti Ajaxu svůj den. Robinhovo gesto hovoří za vše.foto: Reuters/Toussaint Kluiters

Roli favorita dnes zvládla zcela bez potíží vedle Spartaku Moskva pouze Chelsea. Londýnský klub dostal proti Marseille už v sedmé minutě do vedení Terry a po Anelkově penaltě bylo o domácí výhře rozhodnuto. Jistou výhru má také Šachtar Doněck - v Braze dlouho držel nadějnou bezbrankovou remízu a po přestávce potvrdil svojí větší pohárovou zkušenost třemi přesnými zásahy.

Další obrovskou zkušenost si vezou hráči Žiliny, kteří jsou po dvou zápasech bez bodu. Přemožitel Sparty Praha z předkola prohrál i v druhém duelu základní skupiny - po domácí prohře 1:4 od Chelsea utrpěl další porážku 0:3 na hřišti Spartaku Moskva. Dva góly vítězů vstřelil brazilský útočník Ari, třetí přidal jeho střídající krajan Ibson. Svěřenci trenéra Hapala za celý zápas vůbec netrefili branku.

Úterní program LM
Skupina E
Basilej - Bayern Mnichov 1:2
Branky: 18. A. Frei - 56. (z pen.) a 89. Schweinsteiger.
AS Řím - CFR Kluž 2:1
Branky: 69. Mexés, 71. Borriello - 78. Rada.
Skupina F
Spartak Moskva - MŠK Žilina 3:0on-line
Branky: 34. a 61. Ari, 89. Ibson. Rozhodčí: Hansson (Švéd.).
Chelsea - Olympique Marseille 2:0on-line
Branky: 7. Terry, 28. Anelka z pen.
Skupina G
Auxerre - Real Madrid 0:1
Branka: 81. Di María.
Ajax Amsterdam - AC Milán 1:1
Branky: 23. El Hamdaoui - 37. Ibrahimovič.
Skupina H
Braga - Šachtar Doněck 0:3
Branky: 56. a 72. Luiz Adriano, 92. Costa z pen.
Partizan Bělehrad - Arsenal 1:3
Branky: 33. Cléo z pen. - 15. Aršavin, 71. Šammach, 82. Squillaci.

Reklama

Související témata: