Hlavní obsah

Besiktas spáchal v Praze sebevraždu, soudí turecký tisk

ISTANBUL

"To si Besiktas nezasloužil," smutní v úvodu reportáže z pražského souboje Ligy mistrů nejčtenější turecký deník Hürriyet. Turecký tisk se utkání obšírně věnuje, příčiny středeční porážky se Spartou vidí spíše v individuálních chybách než ve fotbalovém umění domácích. Lavina kritiky zavalila zejména útočníka Dursuna, jenž spálil tři gólové šance.

Foto: DPA/EPA

Turecký tisk pochválil z hráčů Besiktasu Sergena (vpravo), naopak hanil útočníka Dursuna.

Článek

Autor komentáře v listu Hürriyet píše, že černobílí spáchali v Praze "sebevraždu", a to nepochopitelnými chybami v obraně a zahozenými šancemi. List zároveň vyzdvihuje výkony Zelenky a Poborského a chválí i sudího. Toho přitom trenér Mircea Lucescu po utkání ostře kritizoval.

"Ne! To je nespravedlivé!" hřímá na titulní straně sportovní deník Fantatik. Ačkoliv byla Sparta často uvězněna na své polovině, brala všechny body, píše list a pouští se opět - jak jinak - do Ahmeda Dursuna, který prý zkazil, co mohl a potrestaného Ilhana ani v nejmenším nenahradil. Jediným, kdo podle listu obstál, byl Sergen.

Přátelské a tiché publikum

Fanatik poukazuje na to, že Besiktas hrál zbytečně ve vzduchu. Udivilo ho rovněž přátelské a "velmi tiché" publikum, což jen potvrzuje, že Spartu čeká v odvetě na stadionu Inönü peklo. Slovy chvály list nešetří na hru Zelenky, Poborského a gólmana Blažka.

Deník Sabah píše o "hořkém pražském podzimu" a domnívá se, že Poborského gól "zaváněl ofsajdem". Zároveň varuje před podceňováním soupeře v odvetě a oponuje tak Sergenovi, který se o Spartě vyjádřil jako o nejslabším mužstvu skupiny.

Komentátor listu Vatan píše o "zlém pražském snu" a připomíná, že se ještě žádnému tureckému týmu nepodařilo přivézt z Prahy body. I jeho zpravodajovi se nejvíc líbil autor prvního gólu Zelenka. Přesto Vatan soudí, že Besiktas je lepším týmem, v Istanbulu Spartu porazí a nakonec obsadí ve skupině G druhé místo.

Reklama

Související témata: