Hlavní obsah

VIDEO: Až dosud byl jen na černou práci. Teď Hübschman trumfnul i Brazilce

DONĚCK

Chlap na umouněnou černou práci je v hornickém Doněcku za hvězdu. Dokonce ještě větší než kvarteto brazilských kouzelníků Luiz Adriano, Douglas, Jádson, Willian, nebo chorvatský kapitán Šachtaru Srna. Aby ne, když český legionář v ukrajinských službách Tomáš Hübschman načal v úterní noci zkázu AS Řím parádou, která vymazala i všechny kousky a kouzla jihoamerických fotbalových virtuózů.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Tomáš Hübschman se raduje z gólu, který vstřelil do sítě AS Řím.

Článek

Šílenství je slabé slovo. Fotbalová Ukrajina se zalyká štěstím, Doněck se jím přímo opájí. I ukrajinský prezident Viktor Janukovič poslal fotbalistům telegram, v němž jim gratuluje k výhře nad AS Řím a postupu mezi osm nejlepších mužstev v Lize mistrů. Historickému, ale zcela zaslouženému. A přičiněním Tomáše Hübschmana nastartovanému, neboť on to byl, kdo už 18. minutě patičkou tečoval střelu Brazilce Williana za záda italského gólmana Doniho a načal tak zkázu AS Řím.

Moc důležitý gól, liboval si trenér

„Moc důležitý gól. Jakmile jsme ho dali, začali jsme se až neskutečně zlepšovat. Klapala spolupráce i souhra, dařila se kombinace, šlo nám to v ofenzivě,“ chválil pětašedesátiletý rumunský kouč ve službách Šachtaru Mircea Lucescu svůj tým. Hübschmana především, to se ví. Až dosud byl český legionář vnímán jen jako muž na černou práci, který za zády ofenzivně laděných Brazilců plní defenzivní úkoly. V duelu s AS Řím, jemuž ani nový kouč Vicenzo Montella nepomohl, je svým kouzelnickým číslem trumfnul.

„Až do inkasované branky hráli Italové velice dobře, počínali si hodně aktivně a představovali silného protivníka, jemuž jsme ale dokázali čelit dobře organizovanou hrou. Přesně, jak jsme si řekli před zápasem, do něhož jsme šli s výhrou 3:2 z Říma,“ kvitoval Lucescu i dokonalé naplnění stanovené taktiky.

Srna se měl ovládat

Přesto měl výhrady. K anglickému sudímu Webbovi, který sice vyloučil hostujícího Mexese, ale nechal bez povšimnutí několik krvelačných zákroků na Srnu, k chorvatskému kapitánovi svého týmu Darijovi Srnovi, jenž si vykoledoval žlutou kartu, ale také.

„Kopali do něho, faulovali ho, provokovali, dostal ránu do obličeje, ale ani to ho neopravňovalo ke zlostné reakci, jakou předvedl a za níž dostal kartu. Vždyť mohl dopadnout hůř, sudí ho klidně mohl vyhodit. Jako kapitán musí jít disciplinovaností příkladem, takže trestu se nevyhne,“ naznačil rumunský kouč, že navzdory senzačnímu postupu do čtvrtfinále bude ke kapitánovi svého týmu nelítostný.

Mladý Šachtar má budoucnost

Po hladké výhře nad AS Řím teď celá fotbalová Ukrajina spekuluje, jakého soupeře přihraje los Šachtaru ve čtvrtfinále. „Když už jsme se dostali mezi osm posledních mužstev Evropy, nemá smysl spekulovat, s kým bychom se chtěli utkat a komu bychom se raději vyhnuli. Pro nás bude podstatné, aby se všichni hráči vrátili z nastávajících reprezentačních srazů v pořádku. Máme hodně mladé mužstvo, před nímž se otvírá skvělá budoucnost. Možná už letos, možná za rok, za dva,“ naznačil Lucescu, že jeho Šachtar ještě poslední slovo neřekl.

Reklama

Související témata: