Hlavní obsah

V Lize mistrů vydělal nejvíc Manchester United. Získal 1,3 miliardy korun

NYON

Manchester United byl navzdory finálové porážce s Barcelonou finančně nejúspěšnějším týmem uplynulého ročníku fotbalové Ligy mistrů. Podle UEFA anglický klub v soutěži vydělal 53,2 miliónu eur (1,3 miliardy korun), zatímco vítězný celek 51 miliónů eur (1,246 miliardy korun). Může za to fakt, že anglické týmy mají větší příjmy z vysílacích práv.

Foto: Toby Melville, Reuters

Manchester United vydělal na Lize mistrů nejvíce.

Článek

Oba letošní finalisté překonali dosavadní rekordní příjem, který zaznamenal loňský vítěz soutěže Inter Milán (48,8 miliónu eur). UEFA rozdělila mezi 32 účastníků hlavní části 754,1 miliónu eur, což je rovněž nejvíce v historii.

Manchester obdržel 27 miliónů eur od UEFA za své výkony a téměř stejnou částku vydělal díky televizním právům. Na prvním místě podle výdělků byl už v letech 2008 a 2009. Barcelona na hřišti vybojovala do klubové kasy 30,7 miliónu eur, přičemž devět miliónů činil bonus za finálové vítězství 3:1.

Na třetím místě výplatní listiny figuruje Chelsea, která sice vypadla už ve čtvrtfinále s Manchesterem, ale účast v LM jí vynesla 44,5 miliónu eur. Za ní následují semifinalisté Schalke (39,75) a Real Madrid (39,3).

I Žilina vydělala milióny

MŠK Žilina za svou premiérovou účast v lukrativní soutěži, do níž postoupila přes pražskou Spartu, inkasovala 7,4 miliónu eur (180 miliónů korun). Slovenský tým pod vedením tehdejšího kouče Pavla Hapala prohrál všech šest zápasů ve skupině, takže k základnímu bonusu žádný další nepřidal. Na televizních právech vydělala Žilina podle UEFA 212.000 eur (přes pět miliónů korun).

UEFA rozdělila rovněž 125 miliónů eur svazům a týmům, které startovaly v předkolech Ligy mistrů. Dalších 150 miliónů eur připadlo 56 účastníkům Evropské ligy, která je o poznání méně lukrativní. Její vítěz FC Porto vydělal 7,8 miliónu eur. Na finančním poli nestačil na svého semifinálového soupeře španělský Villarreal, který díky vysílacím právům obohatil klubovou kasu o devět miliónů eur.

Pražská Sparta za své účinkování v Evropské lize obdržela 1,834 miliónu eur (44,7 milionu korun), dalších 52,5 miliónu korun dostala za účast v předkole Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: