Hlavní obsah

Plzeň si troufá. V předehře na Borisov, pak i na giganty. Alespoň kapitán Horváth to tvrdí

PRAHA

Teď už o peníze až tolik nejde, i když dvacet milionů korun za každou výhru v základní skupině nezanedbatelnou částku určitě nepředstavuje. Za účast v základní skupině Champions League zkasírovala Viktoria Plzeň 230 milionů a teď je v sázce víc. Finance za získané body, prémie za případný postup, ale i důkaz, že se mezi 32 nejlepších mužstev Evropy nedostala náhodou. Ve večerním úvodním zápase s běloruským BATE Borisov, který se hraje v pražském Edenu od 20.45, ho může předložit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takto se ¨fotbalisté Plzně radovali z postupu do Ligy mistrů přes Kodaň. Zavládne podobná euforie i dnes?

Článek

Jasně, bude to jen předehra. Předkrm před konfrontací s klubovými giganty kalibru Barcelony a AC Milán, s nimiž svedl los českého mistra do jedné skupiny.  Katalánci a Italové si to rozdají o dvě první příčky garantující postup do jarního osmifinále, Plzeň s Borisovem o místo třetí, z něhož se přestupuje do Evropské ligy. Alespoň tak zní prognózy i kursy sázkových kanceláří po celém světě, byť se plzeňský kapitán Pavel Horváth podobným tvrzením vzpírá.

Horváth se divil: Kdo to vymyslel?

„Kdo přišel na to, že chceme skončit třetí?! My jdeme do každé soutěže a každého turnaje s tím, že chceme být první. Tentokrát to bude jen maličko těžší,“ snažil se Horváth v duchu svých zvyklostí rozdávat spoluhráčům optimismus. „Když to říká kapitán, asi to tak bude,“ přizvukoval mu za ostatní Daniel Kolář.

Kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

„Těžké to ale bude. Bělorusové mají sice pár zraněných hráčů, dva fotbalisté jim odešli, ale jak jsem je viděl na videu, kádr mají dost široký a silný na to, aby ztráty nahradili,“ ví o prvním protivníkovi na cestě Ligou mistrů své plzeňský kapitán.

Borisov je venku nebezpečnější, varuje Vrba

Trenér českého mistra to ví samozřejmě také. A dokonce přiznává, že na soupeřových hřištích je Borisov daleko nepříjemnějším protivníkem, než když hraje doma. „To proto, že má bleskový přechod do protiútoků, do nichž se zapojuje pět šest hráčů. Viděl jsem to v kvalifikační konfrontaci Bělorusů  s rakouským Sturmem Graz,“ potvrzuje Pavel Vrba.

Přesto našel ve hře prvního soupeře ve skupině slabiny a dal svým hráčům recept, jak jich využít. „Teď jde o to, abychom ho využili. Chceme uspět, protože od výsledku prvního zápasu se bude odvíjet celé naše další účinkování ve skupině Ligy mistrů.  Chceme, aby se s námi počítalo i v dalších utkáních, chceme tolik bodů, abychom mohli pokračovat na evropské pohárové scéně i na jaře,“ dodával.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Jan Handrejch

Bezprostředně po losování základních skupin mluvil o pěti bodech, jež by chtěl s Plzní získat, před konfrontací s Borisovem se už ale k podobným propočtům nehlásil. „Až po šesti zápasech ve skupině uvidíme, kolik jich budeme mít. A podle nich budeme účinkování ve skupině hodnotit a také uvažovat o soutěži, v níž budeme na jaře pokračovat,“ naznačil trenér Vrba, že i on uvažuje v podobných horizontech, jako kapitán Horváth. První místo ve skupině je samo sebou nadsázkou, ale o druhé postupové místo se chce rvát.

Postupové kalkuly Bělorusů

Jenže o stejném cíli sní i běloruský Borisov. „V konfrontaci s Barcelonou a AC Milán nás všichni předem odsoudili k tomu, že budeme hrát ve skupině o třetí příčku, jen já prohlásil, že bychom měli pomýšlet na lepší umístění. Lepší je klást si vyšší cíle a pokoušet se je splnit, taková je filosofie celého našeho klubu,“ hlásá mladý kouč běloruského mistra Viktor Gončarenko, jehož postupové kalkuly jsou jednoduché.

„Uspět dvakrát proti Plzni a obrat o body některého z gigantů,“ nedělá tajnosti s tím, že při druhém startu v Lize mistrů si se svým týmem troufá.

Zápas mezi Plzní a Borisovem začíná v pražském Edenu ve 20.45, hlavním rozhodčím bude Francouz Laurent Duhamel. Přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Liga mistrů - skupina H
Viktoria Plzeň - BATE Borisov
Předpokládané sestavy:
Plzeň: Čech - Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Borisov: Gutor - Baha, Filipenko, Simič, Bordačev, A. Voloďko - Olechnovič, Gordějčuk, Rudik - Bressan, Kežman (Alex).

Reklama

Související témata: