Hlavní obsah

VIDEO: Penaltami za rekordem, aneb Rooney už zase hrál a střílel góly

BUKUREŠŤ

V posledním zápase Premier League proti Liverpoolu ho trenér Fergusson do základní sestavy nepostavil, neboť podle jeho mínění byl Wayne Rooney až příliš vykolejený trestem, který dostal od UEFA. Distanc na tři zápasy za vyloučení v kvalifikačním duelu v Černé Hoře totiž znamená, že nejlepší kanonýr anglické ligy nesmí na EURO v příštím roce nastoupit v barvách reprezentace ani v jednom zápase v základní skupině. V úterním duelu Ligy mistrů však už Rooney za Manchester United nastoupil a přepsal jeden z rekordů anglického fotbalu.

Foto: Toby Melville , Reuters

Wayne Rooney se dvěma góly v Rumunsku prostřílel do čela anglických kanonýrů v Lize mistrů.

Článek

Dvakrát si v Bukurešti v zápase třetího kola základní skupiny Champions League proti domácímu Otelulu Galati postavil Rooney míč na značku pokutového kopu, dvakrát penaltu proměnil. Svému Manchesteru tak zařídil po remízách v Lisabonu s Benfikou a šokující domácí remíze s Basilejí první vítězství ve skupině, sám se pak stal rekordmanem mezi anglickými hráči. Dvě trefy z pokutových kopů mu dopomohly k tomu, že má nyní na kontě 26 gólů a je nejlepším anglickým kanonýrem v historii Ligy mistrů.

Nejlepší angličtí střelci v Lize mistrů
26Wayne RooneyManchester United
24Paul ScholesManchester United
20Frank LampardChelsea
19Steven GerrardLiverpool

„Už se s trestem srovnal a hrál dobře, i když operoval víc ve středu pole, než bývá u něho zvykem. Nejen že proměnil penalty, on se o druhou postaral,“ chválil výkon Rooneyho kouč Manchesteru Alex Ferguson. Pochopitelně potěšen dvěma góly Rooneyho a výhrou, která posunula jeho mužstvo v tabulce skupiny na druhou příčku, současně ale zaskočen vyloučením kapitán mužstva Vidiče, který se na trávník vrátil po srpnovém zranění lýtka a hned byl vyloučen.

Červená se stala Fergusonovi krutá

„Příliš krutě. Chápu, že si německý sudí Brych vyložil jeho zákrok podle pravidel uplatňovaných v Evropě, ale jistou velkorysost bych přece jen očekával. Už proto, že výklad pravidel v Německu a u nás v Anglii je přece jen odlišný,“ postěžoval si Ferguson, že Nemanja Vidic musel v 66. minutě po faulu na záložníka Galati Gabriela Giurgia ze hřiště.

Nemanja Vidič (druhý zprava) z Manchesteru United dostává červenou kartu v utkání Ligy mistrů proti Otelul Galati.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>

I v deseti pak sice Manchester ještě jednu branku přidal, ale očekávaná střelecká kanonáda se nekonala. A to přesto, že i rumunský celek dohrával jen v deseti.

Deset bodů Manchesteru postačí

„Nemyslím, že by naše vítězství bylo o štěstí, byli jsme lepším týmem. Rooney, Nani a Anderson naši hru změnili,“ reagoval Ferguson na povzdech domácího kouče Munteana, že prohra jeho týmu je naprosto nezasloužená.

„Ztratili jsme zase tři body způsobem naprosto nepřijatelným. Stejně jako v prvním zápase v Basileji. Jsme holt těžší smolaři,“ láteřil rozčarovaný a zklamaný trenér Dorinel Munteanu. „Hráli jsme s potřebnou agresivitou, byli soupeři víc než vyrovnaným protivníkem, ale měli jsme proti sobě Manchester,“ narážel na dvě penalty, z nichž hlavně ta druhá v nastaveném čase se mu zdála hodně přísná.

Zato Ferguson se jen rozplýval, protože po dvou remízách jeho celek konečně vyhrál. „Od začátku jsem říkal, že pokud dvakrát porazíme Rumuny, můžeme být v klidu. Za čtrnáct dnů s nimi hrajeme doma a další vítězství přidáme. A deset bodů na postup ze skupiny bude stačit,“ tvrdil, že ani váhavý start ho nevyvedl z míry.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.