Hlavní obsah

Sparťané myslí na osmifinále

PRAHA

Před dnešním závěrečným duelem skupiny G fotbalové Ligy mistrů má Sparta pořád šanci postoupit do osmifinále této soutěže. Na to myslí hráči, trenér i vedení. Na postup ale myslí i Lazio, které i vzhledem ke svojí ekonomické situaci potřebuje zůstat v pohárové Evropě. Pohár UEFA je až v druhém plánu, vypadnutí je prý nepřijatelné.

Článek

"Základem je neprohrát, ale nebudeme betonovat, chceme postoupit dál, v horším případě si zahrát Pohár UEFA. S Laziem nelze hrát na remízu. Ve fotbale platí, že kdo chce málo, většinou nemá nakonec nic. Viděl jsem Římany proti Juventusu a mám-li srovnat jeho výkon v utkání s námi a v sobotu, pak to bylo jako den a noc. Zatímco my jsme drželi střed pole, tentokrát ho mělo v moci Lazio a Juventus k ničemu nepustilo," říkal v pondělí trenér Sparty Jiří Kotrba.

Na dva útočníky

Kromě dlouhodobých marodů si dnes těžko zahrají Krmaš a Němec, Kouba má svalové problémy a Igor Gluščevič trénoval po viróze teprve druhý den. Sparta sice hodlá vycházet ze zajištěné obrany, ale tentokrát změní rozestavení na více ofenzívní. Bude hrát s jedním defenzívním záložníkem - Kováčem - a na dva útočníky.

"Nemyslím si, že by hrálo Lazio nebo my otevřený fotbal. Soupeř předvedl proti Juventusu dokonalou obrannou fázi a má hráče schopné bleskově udeřit. Nesmíme Římanům dovolit po ztrátě míče kolmé přihrávky dopředu. Mohly by být smrtící. Hodně důležité bude, kdo dá první gól. Variant, jak se může skupina vyvinout, je hodně, nelze se zaměřit na jednu a na ni spoléhat," zdůraznil kouč českého mistra.

Nebezpečné brejky

"Lazio má smrtící brejky a každý z jeho útočníků je ve vápně velice nebezpečný. To musíme mít na paměti," nabádal gólman Jaromír Blažek. "Lazio sice po utkání s Juventusem mělo méně času na odpočinek, ale to nemusí hrát roli. Jeho sílu známe, je v brejkových situacích, ale proto nebudeme betonovat," dodal Vladimír Labant.

"Nemají nás čím překvapit, bude to taktická bitva. Hrají jako tým, který spoléhá na výborné jednotlivce. V útoku ale budou hodně nepříjemní," zamyslel se Tomáš Hübschman. Radoslav Kováč bude tentokrát na defenzívní úkoly sám. "Kluci mi pomohou, ale budu muset víc bránit. Asi se nedostanu tolik dopředu. S tím však počítám, od toho jsem tady. Určitě to nezabetonujeme, protože chceme vyhrát."

Obavy ze soupeře odmítl i Rastislav Michalík: "Viděli jsme utkání Lazia s Juventusem, obranu mají výborně propracovanou, nebezpeční jsou nejen v protiútocích, ale i při standardních situacích, a to po zemi i ze vzduchu. Síla dua Corradi-Inzaghi je veliká. Nebojíme se, i když se o Laziu říká, že hraje venku lépe než doma. Věřím, že vyhraje i Chelsea."

Chce to trpělivost

Hru na remízu jako reálnou nevidí útočník Marek Kincl, který si takto zavěštil průběh zápasu: "To nestačí, musíme vyhrát. Počkáme si, až to Lazio otevře, a pak udeříme z protiútoku. Hosté také nebudou bezhlavě útočit a budou číhat na brejky. Klidně se může rozhodnout až v samotném závěru. My i diváci musíme být trpěliví."

Ke ztrátě bodů v Římě řekl: "Víc než ty dva z Říma mrzí prohra v Istanbulu, byli bychom v lepší situaci." Tomáš Jun přidal svůj pohled: "Lazio je hodně silný tým, po vítězství nad Juventusem bude ještě víc na koni. Brejky umí dokonale, takže nás čeká hodně těžký zápas. Vyhrát potřebují oba týmy, takže se bude hrát oboustranně na vítězství. Měly by padat i góly, což bude pro diváky určitě zajímavé."

Předpokládané sestavy
Sparta Praha:
Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Labant - Poborský, Zelenka, Kováč, Sionko - Jun, I. Gluščevič.
Lazio Řím:
Peruzzi - Stam, Negro, Couto, Favalli - Fiore, Albertini, Dabo, Stankovič - Corradi, Inzaghi.

Reklama

Související témata: