Hlavní obsah

Baník narazí v boji o Ligu mistrů na Leverkusen

NYON

Páteční polední los ve švýcarském Nyonu přiřadil ve třetím předkole Ligy mistrů fotbalistům ostravského Baníku německý Leverkusen. Případné soupeře již zná i Sparta. Pokud Pražané zdolají Apoel Nikósie, utkají se s vítězem souboje mezi albánskou Tiranou a maďarským Ferencvárosem Budapešť.

Foto: FC Baník Ostrava

Oslaví ostravský Baník postup do Ligy mistrů? V předkole se utká s Leverkusenem.

Článek

Baník zahájí boj o prestižní soutěž v Německu. První duel se odehraje v Leverkusenu 10. nebo 11. srpna, odveta je na programu o dva týdny později na stadiónu českého šampióna na Bazalech. Také sparťané by třetí předkolo zahajovali na hřišti soupeře. Jejich rivalem by měl být maďarský celek, který vyhrál v Tiraně úvodní zápas 3:2.

Do Ostravy mohly zavítat i mnohem slavnější kluby. V osudí byl například Real Madrid, Manchester United, Deportivo La Coruňa, Inter Milán nebo Liverpool, kde působí někdejší ostravský kanonýr Milan Baroš. Los byl milosrdný i ke Spartě, která se mohla utkat například s lisabonskou Benfikou, Šachťorem Doněck, CSKA Moskva nebo Basilejí.

:. ANKETA
Který z českých klubů postoupí do Ligy mistrů? Hlasujte na konci článku.

Leverkusen by raději začínal venku

Trenéra Leverkusenu Klause Augenthalera příliš nepotěšilo, že jeho svěřenci začínají boj o milióny doma. "Raději bych hrál v prvním utkání v Ostravě," řekl pro uefa.com a dodal: "Češi jsou vynikající fotbalisté, všichni si ještě velmi dobře pamatujeme góly Marka Heinze na mistrovství Evropy."

"Jsem spokojený, Němce jsem si přál," jásal ostravský kapitán Radoslav Látal, který německé prostředí ze svého dlouholetého působení ze Schalke 04 důkladně zná. "Je to atraktivní pro klub a hlavně naše fanoušky, kteří se do Německa mohou v klidu vypravit po vlastní ose. Budeme na ně spoléhat," řekl ČTK Látal.

Stadion BayArena s kapacitou necelých 23 tisíc diváků bude na duel s českým mistrem pravděpodobně vyprodán. Ostravští fotbalisté však oprávněně počítají s mohutnou podporou svých příznivců. "Dostaneme k dispozici 1400 lístků pro naše fanoušky," informoval tiskový mluvčí klubu Dalibor Záruba.

Baník zasáhne do nejprestižnější klubové soutěže po dlouhých 23 letech. Naposledy se v roce 1981 utkal s Partizanem Bělehrad a byl vyřazen. "Pro celou Ostravu to bude velká událost. Je tady hlad po konfrontaci s evropskou kopanou. Těšíme se," poznamenal trenér František Komňacký.

Leverkusen zažíval slavné období před dvěma lety, kdy se probojoval až do finále Ligy mistrů. Klub, který pro dlouhé čekání na triumf v evropských pohárech i bundeslize často přezdívali Neverkusen, loni v Německu skončil na třetím místě.

Tamní prostředí dobře zná současný opavský trenér Pavel Hapal, který tam dlouho působil. V dresu Leverkusenu si zahráli i Martin Frýdek nebo sparťan Jan Šimák.

Blažek by raději do Tirany

Na Letné panuje s losem spokojenost. "Ferencváros, pokud postoupí, by byl přijatelným soupeřem. Maďarský fotbal ale stoupá vzhůru, ambice mají nejen kluby, ale i reprezentace. Sparta je jasným favoritem, to ale neznamená, že nás čeká jednoduché utkání," varoval šéf Sparty Vlastimil Košťál na internetovém serveru klubu.

Hráči se jména možných soupeřů dozvěděli po tréninku a los přivítali. "Ale nejdříve se musíme dostat přes Apoel a teprve potom myslet na další předkolo," prohlásil útočník Milan Pacanda, autor jedné z branek úvodního utkání na Kypru. Sparta uhrála s Apoelem remízu 2:2, teprve příští středu se na Letné rozhodne o tom, který z celků postoupí dál.

Pacanda společně s Michalem Medunou by raději volili Ferencváros, brankář Jaromír Blažek je spíše nakloněn albánské variantě. "Tirana mi přijde přijatelnější než Maďaři, cestu bychom také zvládli," prohlásil.

Vítězové šestnácti utkání 3. předkola se připojí k dalším šestnácti celkům, které mají účast v Lize mistrů již jistou.

Těmito kluby jsou poslední vítěz Porto, Valencie, Barcelona, AC Milán, AS Řím, Arsenal Londýn, Chelsea Londýn, Werder Brémy, Bayern Mnichov, Olympique Lyon, Paris Saint-Germain, Panathinaikos Atény, Olympiakos Pireus, Ajax Amsterodam, Celtic Glasgow a Fenerbahce Istanbul.

Los 3. předkola Ligy mistrů
GAK Štýrský Hradec - FC Liverpool
Juventus Turín - Djurgaarden IF/FBK Kaunas
FK Tirana/Ferencváros Budapešť - APOEL Nikósie/Sparta Praha
Rosenborg Trondheim/Šerif Tiraspol - Maccabi Haifa
Bayer Leverkusen - Baník Ostrava
Něftči Baku/CSKA Moskva - Glasgow Rangers
Pjunik Jerevan/Šachtar Doněck - FC Bruggy/Lokomotiv Plovdiv
Dynamo Kyjev - Skonto Riga/Trabzonspor
Young Boys Bern/Crvena Zvezda Bělehrad - PSV Eindhoven
MŠK Žilina/Dinamo Bukurešť - Manchester United
FC Basilej - Inter Milán
Benfica Lisabon - Anderlecht Brusel
Deportivo La Coruňa - Hajduk Split/FC Shelbourne
PAOK Soluň - HJK Helsinky/Maccabi Tel Aviv
HIT Nova Gorica/FC Kodaň - AS Monako
WIT Tbilisi/Wisla Krakov - Real Madrid
První utkání se hrají 10. a 11. srpna, odvety pak 24. a 25. srpna.

Reklama

Související témata: