Hlavní obsah

Straka slibuje nápor, nechce ale harakiri

PRAHA

Zvrátit nepříznivý stav z první části vzájemného souboje v Budapešti musí fotbalová Sparta, pokud chce vstoupit do elitní evropské klubové společnosti na úkor Ferencvárose. Hladká cesta z 3. předkola do Ligy mistrů vede přes středeční výhru alespoň o dvě branky.

Článek

Pokud Letenští zvítězí 1:0, bude se prodlužovat a pak se budou případně kopat penalty, jakákoli jiná nejtěsnější výhra či méně příznivé výsledky budou znamenat postup hostů.

Více než kdy jindy čeká trenér Sparty František Straka, že ofenzívní zbraně s duem Pacanda-Jun v čele rozvrátí obranu soupeře. "Musíme jít do tlaku a nutit je k chybám. Ale žádné harakiri bez pořádného bránění od nás nikdo čekat nemůže. Nesmíme zapomenout, jak důležité je hrát s nulou," připomíná kouč nepříliš výhodnou vstupní pozici do odvety po prohře 0:1 v Maďarsku.

Obrana bez Kováče

Na nule nelpí brankář Jaromír Blažek, věří spoluhráčům. "Doufám, že dají tolik gólů, kolik bude třeba," tvrdí. Čím rychlejší trefa, tím pro Spartu lépe. "První šance musí přinést první gól," přeje si záložník Lukáš Zelenka.

Podáním ruky každému hráči tradičně zahájil Straka předzápasový trénink. Přichází klíčový koment, který určí, zda si Sparta bude moci dopřávat miliónů plynoucích z prestižní soutěže. Nevstoupí do hry hry sparťanů zase hloupé úlety? "Musíme hrát s klidnou hlavou, když se moc chce, kupí se chyby," poznává trenér na svém týmu.

Vskutku nečekaně vlídní jsou sparťané k soupeřům. Dovolují jim skórovat po děsivých zakolísáních. A to zatím ve všech šesti soutěžních utkáních téhle sezóny. Včetně toho budapešťského.

Obrana bude mít poněkud jinou podobu než maďarské metropoli. Kvůli trestu za žluté karty stojí Kováč. Vše nasvědčuje tomu, že do boje půjde sestava totožná s tou z páteční vydařené generálky s Opavou (5:1). "Možná se rozhodnu pro jednu změnu, ale nemám důvod měnit vítěznou sestavu," připomíná Straka. Kováče zastoupí Koubský. V širší nominaci je i Šimák, který se podle kouče už cítí zdravotně lépe.

Penalty jen na play station, vtipkoval Straka

Pohodu se trenér snaží dávat najevo v každém momentu. Vtipkuje. Piluje tým penalty, na které může dojít? "Jen na play station. Je to v hlavách hráčů, rozhodla by psychická pohoda," tvrdí s úsměvem, a když se maďarský novinář ptá na dnešní sestavu Sparty, kouč reaguje. "Třeba vyběhne ta, která Ferencváros porazila 4:1, ale to vy si asi nepamatujete," připomíná optimisticky se smějící Straka zápas, který Spartě pomohl k postupu přes maďarský tým v 70. letech.

Ale i Ferencváros s exslávistou Vágnerem, který dal jediný gól prvního utkání, netají optimismus. V domácí soutěži naposledy zvítězili nad Szekesfehérvárem 1:0. Po devíti letech chce podruhé do LM, Sparta by tam mohla proklouznout už posedmé, poprvé tak, že překoná nástrahy dvou předkol.

Na utkání je prodáno 12 000 vstupenek. Rozhodovat jej bude jeden z nejzkušenějších evropských sudích, Švýcar Meier, který kdysi v baráži o MS s Belgií udělil památnou červenou kartu českému obránci Řepkovi.

Předpokládané sestavy
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Koubský, Čech - Poborský, Zelenka, Sivok, Michalík - Jun, Pacanda.
Ferencváros: Szücs - Balog, Botis, Gyepes - Vukmir, Rósa, Kapič, Huszti - Zavadszky, Vágner, Leandro.

Reklama

Související témata: