Hlavní obsah

Maďaři píší o sparťanském štěstí, Němci o blamáži

BUDAPEŠŤ/BERLÍN

Zatímco maďarský tisk chválí Ferencváros za dobrý výkon v odvetě předkola Ligy mistrů proti Spartě, v němž chybělo týmu štěstí a větší mezinárodní zkušenosti, němečtí komentátoři se po prohře v Ostravě ostře obuli do Leverkusenu a označili vystoupení Bayeru za blamáž.

Článek

"Zelenobílí svou disciplinovanou hrou pořádně překvapili Spartu i její fanoušky. Výkonnost Sparty je ale vysoká a navíc její rozpočet je dvaapůlkrát větší, než jaký má Ferencváros," připomněl list Nemzeti Sport.

Poznamenal, že Ferencváros se vůbec nezalekl, byl víc než důstojným soupeřem, ale štěstí se postavilo na stranu Sparty. "Ferencvárosu se sice rozplynul sen, že se dostane do Ligy mistrů, ale stydět se nemusí. Postoupil šťastnější," zhodnotil deník.

Deník Népszava soudí, že hru Ferencvárosu poznamenala řada zranění. Postupně vypadli Vágner, Gyepes a Kapic a jedna z opor Lipcsei kvůli zranění ani nemohla nastoupit. "Možná i kvůli tomu Sparta postupně, zejména v prodloužení, získala převahu a rozhodla o vítězství, napsal deník Népszava.

Maďarský tým byl po celé utkání rovnocenným soupeřem Sparty. V prodloužení mu ale už docházely síly a šťastný gól Sparty rozhodl, že Ferencváros bude pokračovat jen v poháru UEFA. Tak zápas zhodnotil list Magyar Nemzet. Deníky shodně poznamenávají, že obě branky Sparty se zrodily po chybách maďarské obrany.

Blamáž, píše německý tisk

Německý tisk se v komentářích k utkání třetího předkola Ligy mistrů mezi Baníkem Ostrava a Bayerem Leverkusen vyjadřuje k výkonu německého mužstva značně kriticky. Současně s úlevou zdůrazňuje, že Bayer je po 17 měsících zase mezi 32 nejlepšími týmy Evropy ve hře o miliony.

Byla to blamáž, konstatuje Die Welt. Po domácí výhře 5:0 sice ani mizerný výkon nezabránil postupu, ale Bayer promarnil příležitost připsat další body do žebříčku UEFA, které on sám i německý fotbal jako celek tolik potřebují.

Trenér Augenthaler nechtěl vzbudit dojem, že mužstvo bere zápas na lehkou váhu, a tak postavil vlastně nejsilnější sestavu. Ta ale zklamala na celé čáře, hrála bez nápadu a zjevně chtěla zápas jen přečkat s co nejmenším vydáním sil. Ve středu pole chyběl pohyb, střelec Franca měl naprostý výpadek. Hostitelé naopak předvedli výkon, kterým se rehabilitovali za první zápas, soudí Die Welt.

Süddeutsche Zeitung uvádí, že až na prvních 20 minut utkání byl Baník lepším mužstvem, a ani neúčast Marka Heinze, který odchází do Mönchengladbachu, nebyla znát. Konstatuje, že Bayer měl štěstí, že proti němu nebyla v 53. minutě odpískána penalta. Přes postup bude mít německé mužstvo vzhledem ke špatné bilanci obtížnou výchozí pozici, protože bude při dnešním losování až ve třetím koši, připomíná Süddeutsche Zeitung.

Také Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zdůrazňuje, že Leverkusen absolvoval utkání ve velmi úsporném tempu, mužstvo dělalo jen to nejnutnější a předvedlo velmi vlažný výkon. Většina hráčů byla nevýrazná a zvláště Franca a Berbatov nebyli prakticky vůbec vidět. Reportéta listu uspokojili jen Juan a Ramelow.

Soupeř naopak hrál velmi aktivně a snažil se prodat svou kůži co nejdráž. Přání trenéra Augenthalera absolvovat utkání v klidu a nemuset se obávat o výsledek se splnilo jen zčásti, napsal FAZ.

Reklama