Hlavní obsah

Uhlídat van Hooijdonka, to je úkol Sparty

ISTANBUL

Pekelnější prostředí si těžko mohli fotbalisté Sparty pro vstup do nového ročníku hlavní soutěže Ligy mistrů přát. Svěřenci trenéra Straky ve středu večer vyběhnou na trávník Fenerbahce Istanbul. Šestačtyřicetiletý kouč ale nabádá své hráče, aby odhodili respekt.

Článek

"Naší základní hranicí byl postup z předkola do skupiny. Fenerbahce musí doma vyhrát, my jen můžeme," říkal v úterý po příletu do Istanbulu František Straka. V Turecku jeho tým přivítala obloha bez mráčku, rtuť teploměru se vyšplhala na pětadvacet stupňů Celsia.

Zatím stále nejistý je start kapitána Sparty Karla Poborského, jehož stav se po úterním tréninku mírně zhoršil. "Není stoprocentně připraven. O tom, zda nastoupí, rozhodneme ve středu odpoledne. Pokud to je stav nedovolí, tak hrát nebude. Nebudeme kvůli jednomu zápasu riskovat třeba celý podzim," řekl trenér Straka.

Kouč naopak může počítat s uzdravenými Kováčem a Perglem, které trápily nakopnuté kotníky, a Sivokem, jehož hlavu "zdobily" po bitvě s Č. Budějovicemi stehy. V pořádku je i Zelenka, kterého trápilo bolavé koleno.

Kouč: Já se tedy určitě nepokakám

"Je pravda, že na rozdíl od většiny mých hráčů mě v Lize mistrů coby trenéra čeká premiéra, ale během bohaté kariéry jsem něco prožil a určitě se nepokakám," culil se na oficiální konferenci evidentně dobře naložený Straka.

Hlavní sílu tureckého šampióna odhalil v nizozemském útočníkovi van Hooijdonkovi. "Viděl jsem ho ve dvou zápasech. Působí vláčně, bez zájmu, ale vždy, když je u míče, tak to smrdí. Navíc dokáže dávat góly z ničeho," přemítal Straka. Přesto nehodlá nebezpečného útočníka střežit v průběhu celého zápasu osobně.

"Často se totiž stahuje pro míče do hloubi pole, nemělo by to smysl. Ale pro standardní situace určím jednoho ze stoperů, který ho bude muset uhlídat. To je náš úkol. K ničemu ho nepustit. A eliminovat Fenerbahce na levé straně a ve středu pole. Tam jsou nesmírně silní a posílají van Hooijdonkovi smrtící přihrávky," hledal recept k úspěchu trenér Sparty.

Nehrozí jen Hooijdonk

Hráčům vše potřebné dostatečně zdůraznil při rozboru u videa. "Hlavně ve vápně je van Hooijdonk hodně nebezpečný. Navíc hraje zákeřně. Do většiny soubojů chodí loktem napřed. Dává většinu gólů, hra Fenerbahce je na něm postavena, točí se kolem něj," přibližuje poznatky obránce Radoslav Kováč.

Buď on, nebo jeho parťák ze stoperské dvojice Jiří Homola bude nebezpečného Nizozemce střežit při standardních situacích. "Trenér zatím nikoho konkrétně neurčil. Kladl nám však na srdce, abychom nevytvářeli trestňáky v blízkosti pokutového území, protože van Hooijdonk má skvělou kopací techniku a stejně šikovný je i v koncovce jako hlavičkář," vypočítával Homola před včerejším tréninkem.

Všichni ve sparťanské sestavě si však uvědomují, že se nemohou soustředit jen na pokrytí jediného hráče. "Nebezpečí hrozí i od technicky skvěle vybavených Brazilců," mínil Homola. A tak perná práce čeká i zálohu, v níž by si premiéru v Lize mistrů měl odbýt Aleš Urbánek: "Strašně se těším. Turci mají v sestavě skvělé hráče, ale není třeba se bát. Musíme hrát na nulu a zaměřit se na brejky."

Pekla se neděsí

Slabinu soupeře vidí Straka na pravé straně sestavy Fenerbahce. "Tudy vede cesta k možnému úspěchu. V podobě rychlých kontrů a pasů za obranu," míní Straka.

Nechtěl se pouštět do spekulací, jaký výsledek by na úvod miliónové soutěže bral. "Hlavně abychom odvedli kvalitní výkon, jenž je bezpochyby v našich silách. Všichni už se moc těšíme na tu atmosféru, která Ligu mistrů provází," prohlásil mnohoznačně.

Na stadiónu Sarocoglu však Spartu nečeká žádná selanka. V kotli pro padesát tisíc lidí dokáží fanatičtí fanoušci vytvořit pekelné prostředí. "Tuším, že to bude jednou tak horší než před rokem s Besiktasem. Ten má stadión v evropské části, teď nás čeká peklo na asijské straně Istanbulu. Ale vypořádáme se s tím. Bouřlivá atmosféra přece každého vyhecuje," tvrdil brankář Jaromír Blažek.

Utkání začíná ve 20.45 hodin středoevropského letního času, přímým přenosem zápas vysílá ČT 2, jako hlavní rozhodčí jej bude řídit Portugalec Cortez Batista.

Předpokládané sestavy
Fenerbahce
Rüstü - Önder, Luciano, Servet, Ümit - Fabiano, Marco Aurélio, Deniz - Alex - Tuncay, van Hooijdonk.
Sparta
Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Čech - Poborský, Sivok, Voříšek, Urbánek - Pacanda, Jun.

Reklama

Související témata: