Hlavní obsah

VIDEO: Jeden rekord Ligy mistrů padl, další se při kanonádě Bayernu otřásaly

Mnichov

Jeden rekord Champions League vytvořili, další atakovali. A to přitom celé Bavorsko a Německo s ním před osmifinálovou odvetou Ligy mistrů s Basilejí trnulo, aby mnichovský Bayern zachránil reputaci německého fotbalu a mezi posledních osm mužstev se dostal. „Skóre mluví za všechno. Podali jsme důkaz, že už zase hrajeme dobře. Nenašel jsem na výkonu chybu,“ rozplýval se trenér Jupp Heynckes poté, co jeho tým popravil švýcarského protivníka 7:0 a na ploše Allianz arény z něho udělal soubor statistů.

bayern mnichov - basilej

 
Článek
Fotogalerie

Před odvetou panovaly v Německu ze Švýcarů obavy. Vždyť v první osmifinálové partii doma Bayern 1:0 porazili, v základní skupině vyřadili Manchester United, v tažení za postupem do osmifinále na soupeřových hřištích ani jednou neprohráli. Dokonce i na Old Trafford v Manchesteru ukopali remízu 2:2.

Bayern vymazal Barcelonu i sám sebe

V úterní noci však působila Basilej v Mnichově jako soubor trapných statistů. Fotbalových klaunů zralých na dvouciferný příděl. Bezelstných, naivních, neskutečně chybujících.

I proto jim Bayern nastřílel sedm branek a výhrou 7:0 se postaral o historicky nejvyšší vítězství ve vyřazovací části Champions League. Až dosud ho držela Barcelona, která před týdnem znectila Leverkusen 7:1, a spolu s ní Manchester United a právě Bayern.

Ale i další rekordy Champions League se otřásaly... Třeba vůbec nejvyšší výhra v celé soutěži, která stále patří Liverpoolu, jenž v listopadu 2007 znectil v základní skupině Besiktas Istanbul 8:0. Takhle se Heynckesův tým jen vyrovnal Arsenalu, jenž ve stejném roce rozstřílel pražskou Slavii 7:0.

I rekord Messiho měl namále

Mnoho nescházelo ani k tomu, aby o svůj historický zápis přišel barcelonský Messi. Před týdnem nasázel Leverkusenu jako vůbec první kanonýr v dějinách Ligy mistrů v jediném utkání pět branek a byl opěvován celým světem. Mario Gomezovi chyběla jediná, aby se mu vyrovnal. Čtyřmi góly se zařadil „jen" mezi osm dalších playerů, jimž se něco podobného povedlo.

„Jsem velice šťastný za něho. Už proto, že v zápasech, kdy jsem ho střídal, se mu ochozy pošklebovaly, pískaly na něho a posmívaly se mu," liboval si nad  Gomezovým probuzením trenér Heynckes.  Šestadvacetiletý útočník dal tři góly v sobotním bundesligovém střetnutí proti Hoffenheimu, v úterý nasázel Basileji dokonce čtyři.

Hodně zábavné, smál se nemocný Robben

„Skvělý zápas, do něhož jsme dali všechno a od začátku jeli na plný plyn. Na soupeře jsme vytvořili až neuvěřitelný tlak, což se muselo promítnout do skóre," glosoval Mario Gomez svůj výstavní večer.

„Velice zábavné. Sedm branek v Lize mistrů, to je skoro neuvěřitelné," nemohl výsledku uvěřit nizozemský legionář v mnichovských službách Arjen Robben, který dal dva góly, i když k zápasu nastoupil nachlazený a s kopou spolykaných antibiotik. Proto mu nikdo nevyčítal, že připravil Gomeze o možnost vyrovnat se Messimu. Kdyby mu totiž devět minut před koncem přenechal Schweinsteigerovu přihrávku, možná by už božský Argentinec nefiguroval v historických zápisech Champions League jako jediný pětigólový střelec.

„Pro nás je podstatné, že jsme zase schopni ničit soupeře. Proti Hoffenheimu jsme to dokázali sedmi góly, proti Basileji zrovna tak," pochvaloval si probuzení Bayernu jeho kapitán Philipp Lahm.

„A výkony, v nichž nenacházím chybu," přidával nadmíru spokojený trenér Jupp Heynckes.

Rekordní výhry ve vyřazovací části LM
sezonazápasvýsledekfáze
2011/12Bayern - Basilej7:0osmifinále
2011/12Barcelona - Leverkusen7:1osmifinále
2008/09Bayern - Sporting Lisabon7:1osmifinále
2006/07Manchester Un.- AS Řím7:1čtvrtfinále

Reklama

Související témata: