Hlavní obsah

Berger: obrana Sparty zkrotila útok snů

PRAHA

Úterní souboj pražské Sparty s nejbohatším fotbalovým klubem světa Manchesterem United se někdejšímu internacionálovi a bývalé opoře Letenských Janu Bergerovi líbil. Zvolenou taktiku i složení mužstva označil za optimální pro dosažení plánovaného výsledku, tedy zisku bodu. Mužstvo ho nakonec dosáhlo, i když podle Bergera mělo i na výhru.

Článek

"Sparta podala kvalitní výkon, podložený dobře zvolenou taktikou. Vycházeli ze zajištěné obrany a došli si alespoň pro bod. Ten může hrát v konečném účtování významnou roli, Spartě stále jde o třetí místo ve skupině a postup do Poháru UEFA.

Výčet pozitiv

Líbil se mi výkon obrany. Všichni obránci zahráli výtečně, prakticky nepustili soupeře do výraznější šance, i když se Manchester potýká i v domácí soutěži se střeleckou impotencí. Ale to nijak nesnižuje defenzívu Sparty.

Co mi u beků však trochu chybí, je podpora útoku. Byli hodně zalezlí a jejich výkon kontrastoval třeba s Nevillem či Heinzem. Ale předpokládám, že to vycházelo z taktiky, Sparta se prostě nechtěla pouštět do žádných bláznivin.

Jen dobrou obranou výčet pozitiv nekončí. Sparta se zvučného jména nezalekla a nevsadila na pouhé betonování. I když hrála pouze na jednoho útočníka, což je ovšem proti tak silnému soupeři logické, dokázala Manchesteru zatápět. Navíc když Juna doplňovali Zelenka s Poborským.

Myslím si, že je dobře, že hrál zrovna Jun. Domnívám se, že je ostřílenější než třeba Pacanda a na téhle úrovni hrají zkušenosti velkou roli. Možná i proto na mě v prvních dvou kláních Ligy mistrů působil Pacanda horším dojmem, v utkáních proti Fenerbahce a Lyonu trochu plaval.

Motivace je rozdílná

Je určitě dobře, že mohl hrát Poborský, jehož mohlo vyřadit zranění. I když si myslím, že každý hráč je nahraditelný, on je pro mužstvo velkým přínosem. S ním je tým silnější a cítí se jistější. Přesto se mi zdálo, jako by se ve druhé půli malinko vytratil. V prvním poločase byl určitě o poznání aktivnější a nebezpečnější.

Ozývají se hlasy, že Manchester nehrál na plný plyn. Ale to je logické. Stejně jako je pro Drnovice svátkem utkání se Spartou a nahecují se na sto procent a pro Spartu je to jen jeden souboj z mnoha, tak stejná analogie funguje i tady. Pro Spartu byl takový souboj velevýznamný, Manchester upíná větší pozornost na ligu a blížící se utkání s Arsenalem.

Ale opět, ani to - ani absence některých hráčů - nikterak nesnižuje výkon Sparty.

Rooney zklamal

Spousta fanoušků se těšila na představení skvělého útoku Manchesteru. Ale Rooney byl spíše zklamáním. Určitě se čekalo víc, zvláště po těch výkonech na Euru nebo nedávno proti Fenerbahce. A van Nistelrooij? Mám dojem, že mu Praha prostě nesvědčí. Nic moc nepředvedl před časem ani v reprezentačním dresu.

Oživující bylo naopak střídání. Jak Ronaldo, tak Saha byli pořádně vidět a měli šance. Ronaldo měl dokonce na kopačce vítězný gól. Ale to by nebylo spravedlivé, Manchester si tentokrát vyhrát nezasloužil.

Zvláště poté, co v první půli rozhodčí nepochopitelně odpustil Angličanům penaltu. Jako by se zalekl. Nejdřív to odpískal a pak rozehrávku vytáhl za hranici pokutového území. V první chvíli jsem si myslel, že ještě dá žlutou kartu Zelenkovi... Je vidět, že i sudí mezinárodní úrovně občas udělají chybu. Jinak se mi ale líbil, nechával hru plynout."

Reklama

Související témata:
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.