Hlavní obsah

VIDEO: Pohár vyhrajeme i pro Terryho, sliboval Čech poté, co se stal Messiho noční můrou

Barcelona

Pro Messiho se stal noční můrou. Pro fotbalisty Barcelony hotovým prokletím. Český gólman ve službách londýnské Chelsea Petr Čech měl obrovskou zásluhu na tom, že jeho tým uhrál na barcelonském Nou Campu senzační remízu 2:2, katalánského obhájce trofeje vyřadil a 19. května ho čeká v mnichovské Allianz areně finále Ligy mistrů. Pro Petra Čecha už druhé v kariéře... „V prvním před čtyřmi lety jsme smolně prohráli s Manchesterem United až na penalty, teď máme druhou šanci pohár vyhrát a skončit na opačné straně,“ doufá Čech ve šťastnější happy end.

zákroky Petra Čecha v zápase s Barcelonou

 
Článek
Fotogalerie

Už v prvním semifinálovém duelu na Stamford Bridge přiváděl fotbalisty Barcelony do stavu zoufalství. V odvetě znovu, na čemž nic nemění, že ho dvakrát překonali a Messi navrch trefil břevno a tyč. Však byl také Petr Čech společně s Lampardem, Ashley Colem, Drogbou a Ramiresem pasován na jednoho z hlavních hrdinů senzační barcelonské noci.

Nikoli sto, ale sto padesát procent

„Každý se obětoval a odehrál zápas na sto padesát procent. V deseti jsme pětapadesát  minut bojovali o přežití a dokázali jsme to. Bránili jsme jako jeden muž, jednu chvíli byl na pravém beku Kalou a na levém Drogba... Ale teprve když jsem v nastaveném čase viděl Torrese, jak obchází Valdese a dává gól, uvěřil jsem a řekl si: Jsme opravdu tam," přiznával Čech, že po závěrečném hvizdu propukly obrovské emoce.

Emoce a vášně ovšem plály v průběhu celé semifinálové odvety. Hlavně v 37. minutě, kdy kapitán Chelsea John Terry spatřil červenou, musel ze hřiště a právě Čech ho uklidňoval.

„Situaci jsem pořádně neviděl, protože Terry ke mně stál zády. Uklidňoval jsem ho ale hlavně proto, aby zbytečně nedostal nějaký trest navíc, kdyby neopustil hřiště a dál protestoval," vysvětloval český legionář, proč svého kapitána tolik krotil.

Na Messiho penaltu měl recept

Záhy poté dostala Chelsea další ránu do vazu, neboť Iniesta přidal druhý gól a zdálo se, že se hosté z direktu už neproberou. Vždyť prohrávali na Nou Campu o dvě branky a navíc zůstali jen v deseti!

„A navíc jsme v tu chvíli hráli bez středních obránců, takže všichni asi čekali, že dostaneme pět gólů a pojedeme domů. Jenže my věděli, že stačí dát jeden gól a postupujeme. A to jsme stejně jako v domácím zápase dokázali v nastaveném čase první půle. V poločase jsme si řekli, že jestli máme vypadnout, pak ale nedáme kůži lacino. Šli jsme do druhé půle s tím, že se budeme rvát a za obětavost jsme byli odměněni. Sen se stal skutečností," přibližoval Čech atmosféru panující v kabině i potom na hřišti.

Hned po změně stran však přišel další kritický moment. Bránící Drogba vyrobil penaltu, k níž se postavil jindy neomylný exekutor Messi. Na Čecha si však nepřišel ani z pokutového kopu.

„Byl jsem na něj perfektně připraven. Měli jsme jasnou strategii, že v případě penalty budu do poslední chvíle vyčkávat a neusnadním mu to pohybem. Stranu jsem vystihl dobře, on to zvedl a trefil břevno. Člověk potřebuje i štěstí. Všichni jsme si v tu chvíli zhluboka oddychli a řekli jsme si: „Ok, osud nám dal další šanci." Pořád zbývalo hodně času do konce a věděli jsme, že to bude boj o přežití."

Vysoká známka mu patří právem

Chelsea nakonec přežila. Samo sebou že i zásluhou Čecha, který si od anglických novinářů i fotbalových expertů za svůj výkon vysloužil vysoké hodnocení. Stejně jako Drogba, Lampard, Cole osmičku v desetistupňovém žebříčku, přičemž jen Ramires dostal známku o stupeň lepší. Ocenění si vysloužil právem, neboť se zaskvěl hned několika brilantními zákroky. To když třeba v samém závěru tečoval snad konečky prstů Messiho střelu na tyč...

„Už v první půli měl Messi dvě šance, ale vůbec nejobtížnější byl zákrok při jeho střele ke konci zápasu. Balón proletěl mezi hráči, střela byla hrozně rychlá a já ji na poslední chvíli vytlačil na tyč," popisoval Čech moment, při němž božského Argentince přivedl znovu k zoufalství.

Cestou z Barcelony zpátky na ostrovy český legionář vůbec nepřemýšlel nad tím, kterého z potencionálních soupeřů by si v mnichovském finále přál. „Kdo chce vyhrát Ligu mistrů, nemůže si soupeře pro finále vybírat. Dokázali jsme jak Realu, tak i Bayernu, že to s námi budou mít těžké," nechal se před druhým finále Champions League ve své kariéře slyšet Čech a jedním dechem přitom litoval distancovaného Terryho, Ivanoviče, Ramirese a Meirelese, kteří 19. května v dresu Chelsea nastoupit nesmí.

„Pro ně je to nejhorší. Odehráli dvanáct zápasů v Lize mistrů v sezóně a ten nejdůležitější si nezahrají kvůli kartám. Je to kruté. Ale my ten pohár budeme chtít vyhrát i pro ně," sliboval Čech.

Reklama

Související témata: