Hlavní obsah

Messimu se penalty nedaří, za Barcelonu jich už osm neproměnil

Barcelona

Argentinec Lionel Messi třikrát za sebou vyhrál Zlatý míč a mnohými je považován za nejlepšího fotbalistu všech dob. Má ale jednou slabinu, dlouhodobě se mu nevede střelba penalt. Názorně to předvedl v úterním semifinále Ligy mistrů proti Chelsea, ve kterém za stavu 2:1 napálil z pokutového kopu břevno a Barcelonu to nakonec stálo postup do finále. Pro Messiho to byla už osmá zahozená penalta z celkových 34, které v dresu katalánského celku zahrával.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Lionel Messi z Barcelony trefuje z pokutového kopu břevno Čechovy branky

Článek

Čtyřiadvacetiletý útočník mezi dospělými poprvé selhal při pokutovém kopu v lednu 2008 a od té doby v každém následujícím roce minimálně jednu penaltu neproměnil. Neuspěl téměř při každém čtvrtém pokusu. Pětkrát ho vychytali soupeřovi brankáři, jednou přestřelil, jednou se prosadil až z dorážky a v úterý napálil brankovou konstrukci.

Kolaps proti Chelsea také podtrhl jeho trápení v soubojích s londýnským celkem. V sezoně už dal 63 branek, překonal historický střelecký rekord katalánského klubu a jako první hráč zaznamenal v jednom utkání Ligy mistrů pět gólů, proti "Blues" však neskóroval v žádném z osmi zápasů. Proti českému brankáři Petru Čechovi se neprosadil ani v jednom z šesti duelů.

Kouč Pep Guardiola ale po remíze 2:2 Messiho z vyřazení nijak nevinil a naopak se za něj postavil. "Víc než kdy jindy bych mu chtěl poděkovat za to, co pro tenhle klub dělá. Všechny nás inspiruje. Nepochybuji, že teď prožije několik zlých hodin, ale takový je fotbal. Někdy se smějete, někdy jste smutní," řekl Guardiola.

Messiho neproměněné penalty za Barcelonu:
DatumSoupeřVýsledekSoutěž
31.1. 2008Villarreal1:0Šp. pohár (chytil brankář)
12.11. 2008Benidorm1:0Šp. pohár (skóroval z dorážky)
11.4. 2009Huelva2:0Liga (chytil brankář)
14.9. 2010Panathinaikos Atény5:1Liga mistrů (chytil brankář)
19.1. 2011Betis Sevilla1:3Šp. pohár (přestřelil)
22.10. 2011FC Sevilla0:0Liga (chytil brankář)
1.2. 2012Valencie5:1Liga (chytil brankář)
24.4. 2012Chelsea2:2Liga mistrů (břevno)

Reklama