Hlavní obsah

Magická noc Bayernu! Jeho prezident myslel, že umírá, ale teď se těší na finále ve vlastní aréně

Praha

Dvě rány od hvězdného kanonýra Ronalda je nezlomily! Touha po finále ve vlastní aréně je postavila na nohy. Vzchopili se a převzali režii zápasu. Borci Bayernu Mnichov hnáni vidinou účasti v posledním duelu Ligy mistrů před vlastním publikem pokořili v penaltovém rozstřelu odvety semifinále nejprestižnější klubové evropské soutěže hvězdy Realu Madrid, které dramatické vyvrcholení psychicky neustály.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Bastian Schweinsteiger rozhodl penaltový rozstřel a slaví postup přes Real Madrid do finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

„Jakmile bylo jasné, že se finále Ligy mistrů bude hrát v Mnichově, měli jsme všichni jasný cíl: hrát ten poslední zápas letošního ročníku. Dělali jsme vše, abychom si sen splnili. A nyní je skutečností. Jsme sice totálně mrtví a vyšťavení, ale naprosto šťastní,“ rozplýval se Bastian Schweinsteiger v prvních minutách čtvrtečního dne, když si dostatečně na ploše stadiónu San Bernabeu vychutnal oslavy postupu do finále, v němž se spoluhráči v domácí aréně vyzve 19. května Chelsea.

Právě míč z jeho kopačky pečetil postup Bayernu v páté sérii penaltového rozstřelu, který všichni na stadiónu prožívali s nevěřícím pohledem. Hned pět borců totiž pokutový kop neproměnilo. Tři na straně domácích, dva z Bayernu. „Když Lahm nedal gól ve čtvrté sérii už jako druhý z našich hráčů, myslel jsem, že umírám. Ale Bastian nás poslal do zápasu, který dělá sezónu výjimečnou,“ vyprávěl s úsměvem Uli Hoeness, prezident Bayernu, který v minulosti třikrát vyhrál PMEZ, předchůdce Ligy mistrů.

Gomez je ohromen

„Nejsem schopen slov, protože si prostě nedokážu vybavit, zda jsem hrál větší a dramatičtější zápas. Jsem ohromen! S ohledem na průběh utkání, atmosféru a postup až po penaltovém rozstřelu si nedokážu představit krásnější cestu do finále před vlastním publikem,“ netajil euforii útočník Bayernu Mario Gomez.

Právě penaltový faul na druhého nejlepšího střelce Ligy mistrů ještě v průběhu prvního poločasu byl klíčovým okamžikem duelu, jemuž madridský Real třicet minut dominoval. Pak ale následoval obrat ve vývoji, byť hosté z Německa nedokázali přetavit své šance v gólovou trefu a na pečeť finálové účasti museli čekat až do penaltového rozstřelu, při němž čaroval brankář Neuer. Lapil střely Ronalda a Kaká, Ramos přestřelil, a tak hráči Bayernu šíleli blahem!

„Byla to kouzelná noc,“ rozplýval se Jupp Heynckes, trenér Bayernu Mnichov. Středeční duel v Madridu přitom nezačal pro jeho svěřence vůbec dobře. Už po čtrnácti minutách prohrávali o dva góly, což znamenalo vyřazení. Po domácím vítězství 2:1 totiž k postupu za dané konstelace museli vstřelit minimálně gól. „Prvních patnáct minut jsme měli obrovské problémy. Real byl lepším týmem. Ale následně jsme převzali otěže zápasu a zcela jej ovládli. Hráli jsme senzační utkání. Je třeba si uvědomit, že Real o víkendu porazil Barcelonu, obhájce trofeje v Lize mistrů. Proto je náš triumf dokonalý,“ opíjel se úspěchem Heynckes.

„Do přestávky jsme byli hodně nebezpeční v útoku, ale stejně tak jsme byli hodně špatně organizovaní v defenzivě, což je při ofenzivní síle Realu neodpustitelné. Ale od druhého poločasu už jsme vše dostali na správnou úroveň. A fantastický byl samozřejmě Manuel Neuer,“ vyzdvihl výkon svého brankáře Heynckes.

Přiznal, že v šatně musel v nekončící euforii tišit i bolest tří hrdinů Bayernu. „David Alaba, Luiz Gustavo a Holger Badstuber cítili velkou hořkost. Odvedli fantastickou práci pro úspěch týmu, ale kvůli trestu za žluté karty budou ve finále chybět. Jsou velmi smutní,“ vyprávěl Heynckes a odmítl se zabývat duelem, který si krátce před středeční půlnocí jeho klub vybojoval. „Oslabena bude i Chelsea. Budou jí chybět čtyři hráči. Ale teď je nejdůležitější náš postup do finále. Nic jiného! Jsem šťastný za hráče, za fanoušky, za klub. A já si zasloužím sklenku červeného vína,“ culil se Heynckes, jehož svěřenci triumf slavili v tričkách s logem jejich domovské arény a datem finálového zápasu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.