Hlavní obsah

Šimák se pokusí nahradit Poborského

PRAHA

Velká výzva stojí před fotbalistou pražské Sparty Janem Šimákem. Ten by měl v úterním utkání Ligy mistrů s Fenerbahce Istanbul nahradit na pravé straně zálohy kapitána Karla Poborského, který nemůže kvůli trestu za vyloučení v zápase v Manchesteru nastoupit. Šimák má tak příležitost dokázat, že jeho letní angažování po delší přestávce nebylo chybným krokem.

Foto: Václav Jirsa

Jan Šimák

Článek

A teď se upírá mimořádná pozornost na napraveného rebela Šimáka. "Vím, nahradit Karla Poborského je strašně těžké, protože takových hráčů tady moc není. Ale já se pokusím uhrát něco sám. Jako Jan Šimák," vzkázal odhodlaně šestadvacetiletý záložník. Netrápí se tím, že na krajích zálohy, kam ho většinou trenér Straka staví, není jeho parketa.

"Raději hraju ze středu, ale ani na krajích mi to není úplně cizí. V úterý udělám všechno pro vítězství Sparty, bude to zase velký zápas. Na Ligu mistrů se dívá celý svět," těšil se Šimák na souboj s Fenerbahce, ve kterém Spartě půjde o zachování naděje na zisk třetího místa ve skupině a účast v jarních bojích Poháru UEFA.

Loňskou sezonu Šimák odpískal, když utekl z bundesligového Hannoveru, ale v létě se rozhodl vzkřísit fotbalovou kariéru ve Spartě. Trenér František Straka mu dával pravidelně šanci, na podzim nastoupil v devíti ligových zápasech. Poslední dvě utkání v Brně i proti Jablonci hrál Šimák už od začátku. "Cítím se stokrát lépe než na začátku. Ještě bych sice něco potřeboval shodit a získat víc síly, ale jde to pořád nahoru," pochvaloval si Šimák.

Sám ví, že při sparťanském angažmá zůstává dlužen pověsti jedinečného talentu a tahouna ofenzivy. Rád by osud zlomil co nejdříve. Nejraději třeba hned v úterý. "Není to lehké, nemám takové sebevědomí jako dřív," uvažoval Šimák. "Ale stačí jeden povedený zápas a zlomí se to. A pojede to jako dřív," věřil.

Reklama

Související témata: