Hlavní obsah

Video v pohárové Evropě? Zapomeňte! Šéf UEFA Platini rozcupoval „drahou zbytečnost“

Nyon

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini pokračuje v boji proti zavedení moderních videotechnologií a nebere si přitom žádné servítky. Podle sedmapadesátiletého funkcionáře je celý systém nesmírně drahou záležitostí, která by během pěti let spolkla až 54 miliónů euro (asi 1,4 miliardy korun). „Upřímně řečeno, raději dám více peněz do mládežnického fotbalu a infrastruktury, než na zavedení videa,“ tvrdí Platini a upozorňuje na fakt, že v evropských pohárech se osvědčil systém s dvěma brankovými rozhodčími.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini.

Článek

Zavedení brankové technologie na začátku roku schválila Mezinárodní pravidlová komise IFAB, video by se poprvé mohlo využívat už na červnovém Konfederačním poháru FIFA v Brazílii. Mezinárodní fotbalová federace plánuje nasazení moderní technologie také na světovém šampionátu v roce 2014.

V současné době se testují technologie tzv. jestřábího oka, tedy systém kamer, sledující brankovou čáru; a druhým je čip, zabudovaný v míči, který okamžitě informuje rozhodčího na jeho hodinkách o tom, jestli balón přešel brankovou čáru.

Můžeme se na podobné technologie zabraňující vstřelení sporných gólů těšit také v Lize mistrů či Evropské lize? V brzké době nejspíš nikoliv. Šéf UEFA k moderním trendům dlouhodobě zaujímá negativní stanovisko. „Pokud bychom chtěli video využít v evropských pohárech, znamená to jediné - nainstalovat technologie na 280 stadiónů a před každým ligovým zápasem je zase odmontovat," říká Platini.

Brankoví rozhodčí? Samá chvála...

„Během pěti let by celá záležitost vyšla na 54 miliónů eur. Je to drahá zbytečnost za něco, co zabrání chybě jednou za čtyřicet let. Raději dám více peněz do mládežnického fotbalu a infrastruktury než na tohle," opřel se trojnásobný vítěz Zlatého míče do zavedení videa.

Platini, který stojí v čele UEFA od roku 2007, obhajuje variantu s dvěma brankovými rozhodčími, kteří hlídají situaci v pokutovém území. Ten je praktikován nejen v evropských pohárech, ale také třeba v italské či brazilské lize a podle sedmapadesátiletého funkcionáře se osvědčil.

„Jsem s tím velice spokojený. Sudí vidí skoro všechno, co se děje na hřišti a je nutné podotknout, že prakticky nechybují," dodal Platini, mistr Evropy z roku 1984. Jeho odpůrci ale argumentují ožehavou situací z EURA 2012 - tehdy anglický stoper John Terry odkopával míč po střele domácího Marka Deviče zřejmě až za brankovou čárou - přesto rozhodčí, který stál jen pár metrů vedle, ukrajinský gól neuznal. Anglie tehdy zvítězila 1:0.

Souhlasíte s názorem Michela Platiniho, který je proti zavedení videa ve fotbale?
Ano, je to zbytečně nákladná záležitost
17,6 %
Ne, pouze brankoví rozhodčí nestačí
82,4 %
Celkem hlasovalo 6736 čtenářů.

Reklama

Související témata: