Hlavní obsah

Skončil definitivně mýtus Barcelony? Počkejte rok a pak teprve suďte, vyzývá prezident Katalánců

Barcelona/Praha

Po celých posledních sedm osm let trvala nadvláda Barcelony nad fotbalovou Evropou, třikrát za tu dobu triumfovali Katalánci v Champions League, nejprestižnější a nejlukrativnější soutěži, která se dá vyhrát, čtyřikrát postoupili do semifinále a jen jednou skončili v osmifinále. Ale hlavně - jejich hra a vůbec klubový model byl dáván všude a všem za vzorem. Po konfrontaci s mnichovským Bayernem ovšem vzal barcelonský mýtus za své. A nejen vzhledem k celkovému skóre 0:7, ale především kvůli způsobu, jakým se s ním Němci vypořádali. „Počkejme na příští sezónu. Teprve pak uvidíme, co se stane a potom suďme,“ odmítá ovšem prezident Barcelony Sandro Rossell, že by éra jeho klubu definitivně skončila.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zklamaní fotbalisté Barcelony po výprasku od Bayernu Mnichov v semifinále Ligy mistrů.

Článek

Pravdou je, že rozdíl mezi hrou Barcelony a Bayernu byl diametrální. V prvním semifinálovém duelu v Mnichově, v odvetě zrovna tak. Jako by šlo o fotbal dvou různých světů, neboť v posledních sezónách tolik velebení Katalánci s hrou na stovky přihrávek a stereotypní kombinací neměli proti soupeřovu pojetí nárok.

Rossel: Španělé nejsou tak špatní

„Bayern vyhrál a postoupil zaslouženě, ale celkové skóre 0:7 je až přehnaně vysoké. Nemyslím, že by španělské týmy byly až tak špatné," narážel první muž Barcelony Rossell na vyřazení své Barcelony i konkurenčního Realu německými celky.

Osm posledních sezón Barcelony v LM
2012/2013semifinále
2011/2012semifinále
2010/2011vítězství
2009/2010semifinále
2008/2009vítězství
2007/2008semifinále
2006/2007osmifinále
2005/2006vítězství

„Skutečně není fér jen na základě semifinálových výsledků Ligy mistrů tvrdit, že německý fotbal je mnohem lepší než španělský. Jsem optimistou a tvrdím, že Barcelona má budoucnost pořád před sebou a je schopna vítězit ještě řadu let," přidával se k prezidentovi i záložník Xavi Hernández.

Sebekritika za dveřmi kabiny

Na Real, ale hlavně na Barcelonu se snesla po neslavném semifinálovém účinkování tvrdá kritika, která mnohdy hraničila se zatracením.

„Vnímáme ji. Dorazili jsme až do semifinále, kde jsme takovéto výsledky neočekávali, ale my sami jsme k sobě patřičně kritičtí. Hlavně za dveřmi kabiny, což je důležité. Chceme se vždy zlepšovat a hrát lépe, takže počkejte," snažil se mírnit vlnu ostré kritiky kouč Barcelony Tito Villanova.

„Barcelona je pořád velkým a ohromně kvalitním mužstvem. Jen z naší vzájemné konfrontace se nedá soudit, zvláště když postrádala Messiho a tři další hráče základní sestavy," bral Katalánce v ochranu i kouč mnichovského Bayernu Jupp Heynckes, byť netajil, že sám byl ohromen, jak se jeho svěřenci se španělským vicemistrem vypořádali.

Legionář Martínez spor nerozsekl

Ani španělský legionář ve službách Barcelony Javi Martínez, který přišel do Mnichova z Atlétika Bilbao si netroufl soudit, zda mýtus Barcelony definitivně skončil. Natož aby rozsekl spor, zda německý fotbal je lepší než španělský a po postupu Bayernu a Dortmundu do finále Ligy mistrů definitivně převzal vládu nad fotbalovou Evropou.

„Mezi tři nejlepší soutěže v Evropě bundesliga určitě patří, ale zda je lepší než španělská, si netroufnu říci," pravil Martínez po výhře na Nou Campu. „Německu nyní všechno vychází, neboť stadióny jsou všude plné a dostavily se i výsledky. A po německém finále Ligy mistrů jsem si jistý, že bundesliga bude pokračovat v nastoleném trendu."

Jenže i Španělsko se chce vrátit tam, kam v posledních letech patřilo. A Barcelona zvlášť. Na samé výsluní. Na evropský piedestal.

I ze slov prezidenta katalánského giganta to ostatně zaznělo. „Počkejte do příští sezóny a pak suďte. Uvidíme, co se stane," apeloval na všechny kolem opakovaně Rossell po lekci, kterou musel jeho klub překousnout a jež naznačovala, že éra Barcelony může být u konce.

Reklama

Související témata: