Hlavní obsah

Ronaldo v Lize mistrů překonal rekord i přes zahozenou penaltu

Kodaň

Hvězdný portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo překonal v Lize mistrů rekord v počtu branek v základní skupině. Útočník Realu Madrid si v úterním závěrečném podzimním utkání soutěže v Kodani (2:0) připsal devátý zásah v sezóně, k němuž mu stačilo jen pět startů. Osmadvacetiletý fotbalista navíc podotkl, že po nedávném zranění ještě není ve své úplně nejlepší formě.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Portugalec Cristiano Ronaldo.

Článek

Kanonýr Realu, který by mohl v lednu převzít Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa za letošní rok, se v čele historické tabulky o jeden gól osamostatnil před Ruudem van Nistelrooijem (2004/05), Filippem Inzaghim a Hernánem Crespem (oba 2002/03). Osmkrát se ve skupině tohoto ročníku LM trefil Zlatan Ibrahimovic z Paris St. Germain.

"Všechny góly jsou důležité pro tým. Je mimořádné, že jsem překonal rekord, a jsem za něj rád. Ale na rekordy nemyslím, hlavním cílem je vítězit," prohlásil po zápase Ronaldo. Svůj střelecký zápis dokonce mohl v Kodani zaokrouhlit na deset branek, ale špatně kopnutou penaltu mu v poslední minutě zlikvidoval domácí brankář Johan Wiland.

Kapitán portugalské reprezentace skóroval v LM pokaždé, když hrál. Hned v úvodním zářijovém utkání pomohl Madridu hattrickem k výhře 6:1 v Istanbulu nad Galatasarayem, dvakrát se trefil doma proti Kodani a tři góly dal ve dvou zápasech s Juventusem Turín. Listopadové utkání s Galatasarayem v Madridu vynechal kvůli svalovému zranění, po kterém v úterý poprvé nastoupil.

"Po malých krůčcích se vracím zpátky. Jsem na tom dobře, ale ještě to není má nejlepší forma. Cítím se ale fajn a chci pomáhat mužstvu," vysvětlil Ronaldo. Ve 101 utkáních Ligy mistrů zaznamenal 60 branek a v historické tabulce střelců stíhá barcelonského rivala Lionela Messiho (65) i bývalého střelce Realu Raúla (71).

Pochvala od Ancelottiho

Pochvaly se bývalý hráč Sportingu Lisabon a Manchesteru United dočkal i od trenéra Realu Carla Ancelottiho. "Myslím, že Inzaghi nebude šťastný, že přišel o svůj rekord," řekl kouč na adresu svého někdejšího svěřence z Juventusu a AC Milán.

"Cristiano Ronaldo je všestranný útočník, který umí dávat góly všemi možnými způsoby. Byl dost naštvaný kvůli té penaltě, ale vstřelil důležitý gól a hrál velmi dobře," zhodnotil Ancelotti.

Reklama