Hlavní obsah

Schwarzer je nejstarším debutantem Ligy mistrů. Ale jedničkou zůstává Čech, zdůraznil Mourinho

Londýn/Praha

Australský brankář fotbalistů Chelsea Mark Schwarzer si v jednačtyřiceti letech odbyl vysněnou premiéru v Lize mistrů. Vychytal nulu, jeho tým vyhrál na Stamford Bridge nad Steauou Bukurešť 1:0 a postoupil do osmifinále z prvního místa. „Mark je velká jistota, ale ví, že mou první volbou zůstává Petr Čech,“ řekl kouč londýnského celku José Mourinho.

Foto: Profimedia.cz

Australan Mark Schwarzer v brance Chelsea v utkání LM se Steauou Bukurešť.

Článek

Schwarzer, který do Chelsea přišel před sezónou z Fulhamu, aby kryl Čechovi záda, se stal nejstarším debutantem v Lize mistrů. V den utkání mu bylo 41 let a 66 dní. A zároveň je od středy druhým nejstarším hráčem celé soutěže. Primát patří italskému brankáři Marku Ballottovi, který v prosinci 2007 chytal za Lazio v Lize mistrů proti Realu Madrid. Bylo mu 43 let a 253 dní.

„Bylo to neskutečné," přiznal pro Daily Mail Schwarzer. „Moje žena říká, že jsem člověk bez emocí, ale tohle jsem si opravdu užil. Trenér mi dal důvěru a já si splnil celoživotní sen: zachytat si v Lize mistrů," prohlásil Schwarzer. „Člověk se nikdy nesmí vzdávat svých cílů. Když jim nepřestane věřit a pracuje na sobě tvrdě, mohou se vyplnit," dodal.

Mourinho měl pro Schwarzera slova chvály. „Tu šanci si zasloužil," uvedl kouč Chelsea. „Kdybychom měli jisté první místo ve skupině a já postavil do branky Marka, byl by to úplně jiný příběh. Ale on cítí mou důvěru, protože jsem mu dal šanci ve velmi důležitém zápase. Znovu dokázal, že je na něj spoleh. Stejně tak, jako to předvedl fantastickým výkonem v Capital One Cupu proti Arsenalu. Se Steauou moc práce neměl, ale vše, co bylo potřeba, vyřešil v pohodě," ocenil portugalský trenér.

Na pozici Čecha coby neohrožené týmové jedničky mezi tyčemi to nic nemění. „Mark dobře ví, že Petr je mou první volbou a že se zase v sobotu vrátí do branky. Jsem šťastný, že tu Marka mám. Kdyby měl Petr nějaký problém, můžu Marka v klidu poslat do brány. Myslím, že stejně šťastný je i Petr, protože vztahy mezi nimi jsou fantastické," prozradil Mourinho.

S tím souhlasí i Schwarzer. „Je mi jasné, že o víkendu zase bude v bráně Petr. On je jasná jednička, brankář světové extratřídy. Může ještě dokázat velké věci. Pracujeme spolu každý den a musím říct, že je to skvělý kluk," pochválil českého gólmana jeho zkušenější australský parťák. „A že občas udělá chybu, to se stane úplně každému. Pracuje strašně tvrdě, udržuje si stabilní výkonnost a dělá věci správně," dodal Schwarzer.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.