Hlavní obsah

Češi se mohou zapsat do historie Ligy mistrů

ISTANBUL

Milan Baroš a Vladimír Šmicer mají šanci stát se prvními Čechy v historii, kteří si zahrají finále fotbalové Ligy mistrů. V něm se ve středu večer proti sobě v Istanbulu postaví nejlepší obrana na světě v bílých dresech AC Milán a překvapení vrcholícího ročníku soutěže - červený FC Liverpool.

Článek

Předloni v Manchesteru sledoval Pavel Nedvěd kvůli žlutým kartám z tribuny, jak jeho Juventus podlehl v penaltovém rozstřelu právě AC Milán. Loni proseděl Jaroslav Plašil celý zápas na lavičce Monaka, které v Gelsenkirchenu prohrálo s FC Porto. Tentokrát by měl buď od začátku, nebo v průběhu zápasu nastoupit nejlepší střelec loňského ME liverpoolský Baroš. Naději, že zasáhne do hry, má i jeho spoluhráč Šmicer.

Kdo vyhraje finále Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Mlha a déšť, zcela netypické počasí, vládlo den před finále v Istanbulu. Před polednem vystoupil na tiskové konferenci trenér AC Milán Carlo Ancelotti. Pod jeho vedením získal Milán před dvěma roky trofej už pošesté v historii. "A chceme ji znovu. V neděli nás navštívil premiér Berlusconi. Popřál nám hodně úspěchů s tím, že by naše vítězství znamenalo pátý triumf za dobu, kdy byl ve vedení Milána. Je to naše společné přání," uvedl Ancelloti, jenž bude postrádat zraněného Ambrossiniho.

Na adresu soupeře italský kouč podotkl: "Liverpool má velmi dobře organizovanou hru. Očekávám, že bude bránit a čekat na brejky."  Kapitán mužstva Paolo Maldini, který nastoupí ke svému sedmému finále, přičemž čtyřikrát už držel pohár nad hlavou, přiznal: "Sezóna byla hodně náročná, ale na finále jsme se připravili velmi pečlivě. Čeká nás však velmi tvrdý a houževnatý soupeř."

Clarence Seedorf získal trofej už třikrát a vždy s jiným týmem - 1995 s Ajaxem, 1998 s Realem Madrid a v roce 2003 s AC Milán. "Jasně že věřím ve čtvrtý úspěch. Liverpool je silný, ale my jsme ještě zkušenější a lepší než před dvěma roky," pravil téměř výhrůžně.

Liverpool na Ševčenka nechystá "osobku"

O hodinu později vystřídali v přeplněném tiskovém středisku italské zástupce vyslanci čtyřnásobného vítěze soutěže FC Liverpool. "Nejsme favority, ale ani předem poražení. Když jsme došli až do Istanbulu, nechceme se vracet s prázdnou," konstatoval kouč Rafael Benítez. "Jestli dojde na penalty jako před dvěma roky? To je vždycky specifická situace, ale raději bych vyhrál v normální hrací době," dodal kouč, jenž loni vyhrál Pohár UEFA s Valencií.

Finský obránce Sami Hyypiä byl nejčastěji dotazován na ukrajinského kanonýra z tábora soupeře Andreje Ševčenka... "Je to jeden z nejlepších útočníků světa. Pečlivě jsme studovali jeho hru, ale krýt ho osobně nebudeme - vytvářel by prostor pro další hráče, zejména Kaká." Xabi Alonso dodal: "Věřím, že když Milán přehrajeme ve středové řadě, uspějeme."

Jak asi nastoupí

Oba týmy večer trénovaly na zmoklém trávníku Atatürk Olympic Stadia, na němž probíhal celý den nácvik slavnostního zahájení. Liverpool sledoval z tribuny po operaci žaludku pohublý Diego Maradona. Finále dnes začíná ve 20.45 h SELČ a jako hlavní ho řídí španělský rozhodčí Mejuto Gonzales.

Předpokládané sestavy:
AC Milán:
Dida - Cafú, Nesta, Stam, Maldini - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká - Ševčenko, Crespo (Rui Costa).
FC Liverpool:
Dudek - Finnan, Carragher, Hyypiä, Traoré - L. García, X. Alonso, Gerrard, Biscan (Hamann), Riise - Cissé (Baroš).

Reklama