Hlavní obsah

Liverpool může hrát v LM, Slavia hodlá protestovat

PRAHA

Fotbalisté Liverpoolu mohou v příštím ročníku Ligy mistrů obhajovat letošní titul, třebaže si v anglické lize postup nevybojovali. Evropská fotbalová unie UEFA v pátek rozhodla, že jim start umožní, budou ale muset začít už v červencovém prvním předkole. Pražská Slavia, která by se tak v třetím předkole pravděpodobně zařadila mezi nenasazené týmy, proti tomu hodlá protestovat.

Článek

Pokud by totiž anglický klub postoupil do třetího předkola, kam se Slavia kvalifikovala, byl by nasazený místo ní. Pražané by tak dostali těžšího soupeře. "Jestliže se Slavia zařazením Liverpoolu do prvního předkola posune ve třetím předkole mezi nenasazené týmy, podá klub oficiální protest na UEFA," řekl ČTK tiskový mluvčí Slavie Alexandr Kliment.

Čtrnáct členů výkonného výboru UEFA dnes o osudu Liverpoolu rozhodovalo v telefonickém hlasování. To zorganizoval prezident UEFA Lennart Johansson, jenž byl příznivcem myšlenky, aby Liverpool mohl hrát Ligu mistrů i v příští sezoně. "Reds" přitom obsadili v Premier League až páté místo a podle platných pravidel by mohli hrát pouze Pohár UEFA.

UEFA dnes zároveň rozhodla změnit pravidla v Lize mistrů tak, aby obhájce titulu měl v dalším ročníku automaticky zajištěnou účast. Už se však nestane, že by mohlo startovat pět celků z jedné země. "Naše dnešní řešení je výjimečné," ujistil mluvčí UEFA William Gaillard. Vedle Liverpoolu budou Anglii v příští Lize mistrů zastupovat Chelsea, Arsenal, Manchester United a Everton.

Realu Madrid pomohla národní federace

Až na pátém místě skončil i obhájce prvenství v LM Real Madrid v roce 2000 ve španělské lize. Tehdy ale národní federace přihlásila Real do Ligy mistrů místo čtvrté Zaragozy, aby mohl trofej obhajovat. Anglická asociace však letos odmítla vlastní kritéria změnit. Napříště by v takové situaci podle UEFA postoupily tři týmy z ligy a obhájce.

Podle spekulací britských médií by Liverpool v případě nezařazení do Ligy mistrů mohl bojkotovat Superpohár, případně klubové mistrovství světa. Ani dnešní řešení ale není pro tým ideální, protože právě v termínu zápasů prvního předkola má domluvené turné v Japonsku. Svého soupeře se Liverpool dozví na losování 24. června. Na uvolněné liverpoolské místo v Poháru UEFA se žádný jiný anglický klub neposune.

Liverpool porazil v letošním finále Ligy mistrů AC Milán po penaltovém rozstřelu, třebaže po 45 minutách vedl italský klub už 3:0. Ve vítězném týmu nastoupili i čeští reprezentanti Milan Baroš a Vladimír Šmicer.

Reklama

Související témata: