Hlavní obsah

Slovensko oslavuje postup přes Celtic, Skotové smutní

BRATISLAVA

Fotbalisté Artmedie Bratislava zažili v úterý na hřišti Celtiku Glasgow peklo, ale nakonec se v odvetě druhého předkola Ligy mistrů neuškvařili a navzdory prohře 0:4 přes favorita postoupili, píše středeční slovenský tisk. V prvním zápase totiž Bratislavané nečekaně přehráli skotské mužstvo 5:0.

Článek

"Jsme velmi šťastní, protože jsme postoupili přes velké mužstvo. Po pětigólovém vítězství bylo těžké hráče přesvědčit, že se nemůže stát zázrak," citoval deník Šport trenéra Artmedie Vladimíra Weisse. Podobně jako hráči i Weiss vysoce ocenil atmosféru, kterou vytvořili skotští fanoušci.

"Čekal jsem peklo, ale bylo to strašné peklo," přiznal brankář Juraj Čobej. Nejhorší chvíle podle něj slovenští hráči zažívali v závěru poté, co Celtic vsítil čtvrtý gól. Největší starosti obraně Bratislavanů dělal útočník Hartson.

Klub se chce posílit

"Artmedia trpěla, ale postup udržela," uvedl list Sme. Podle deníku Nový čas visel postup klubu z bratislavské Petržalky doslova na vlásku. "Včera to byl úplně jiný Celtic než v Bratislavě," napsal list. Budoucí soupeř Artmedie vzejde z dnešní odvety mezi Šerifem Tiraspol a Partizanem Bělehrad. V prvním zápase srbský klub vyhrál 1:0.

Weiss chce do dalšího předkola získat posily, prý má v hledáčku po jednom hráči z Nitry, Interu Bratislava a Česka. "Máme šanci probojovat se do hlavní soutěže Ligy mistrů, což se tak lehce, možná nejbližších dvacet let, slovenskému mužstvu nepodaří," dodal Weiss.

Ztráta Ligy mistrů a miliónů liber

"Před týdnem Celtic předvedl nejhorší výkon v dějinách klubu a v odvetě málem dokázal to, co ještě nikdo v evropských pohárech nedokázal - smazat pětibrankové manko," píše ve Skotsku dnešní deník Herald. Své nadšení však záhy zmírnil a připomněl ekonomický dopad vyřazení. "Zlepšený výkon a přesvědčivé vítězství je jen malou náplastí na vyřazení z Ligy mistrů a ztráty přibližně sedmi miliónů liber," vyčíslil autor článku.

Fotbalisté Celtiku do poslední chvíle živili naději na postup. Po debaklu na Slovensku udělal trenér Gordon Strachan odvážný pokus se třemi útočníky a tým předvedl nebývalý comeback. "Vyčerpaní hráči sahali po šanci na postup až do závěrečného hvizdu. Sice nepostoupili, ale alespoň oživili svou pověst," uvedl Herald. Snaha o pátou trefu, která by posunula utkání do prodloužení, však zelenobílým nevyšla.

Skotové Artmedii chválili

Skotský deník se rozplýval především nad výkonem útočníka Johna Hartsona. "Byl v obrovské formě. Nemilosrdně boural soupeřovu obranu, přihrával do šancí, sám skóroval. Rozhodně nepřipomínal člověka, co se před týdnem přijel na Slovensko jen opalovat," napsal.

Chvály se však nedočkal jen Celtic. "Artmedia sice výrazně prohrála, ale nehrála špatně. Překvapivě nebránila svůj náskok tak, jak se předpokládalo, ale snažila se ho potvrdit. Kozák a Vaščák pokračovali ve výkonech týden starých a zaměstnávali obranu Celtiku. Po jejich akcích musela často na poslední chvíli odkopávat do bezpečí," zmínil.

Čtyři je méně než pět

V podobném duchu jako v Heraldu se nesl článek i v deníku Scotsman. "Celtic nastartoval sprint za smazání ztráty, ale boj s časem nakonec prohrál," napsal. Titulek Daily record naopak hlásí čistou skutečnost: "Liga mistrů padla. Čtyři je méně než pět."

Také oficiální internetové stránky klubu hlásí, že Celtik zázrak nedokázal. "Celtic Park viděl Strachanovy hochy v cestě za největším comebackem v dějinách evropských pohárů. Byli blízko, ale ne dost blízko." Úterní výkon ale prý alespoň přinesl optimismus do budoucna. "Teprve nyní začíná Strachanova éra," připomněl autor, že vítězství nad Artmedií bylo první od trenérova nástupu do funkce. Předtím Celtik prohrál v Bratislavě 0:5 a v úvodním kole domácí ligy remizoval s Motherwellem 4:4.

Reklama