Hlavní obsah

Hladového Apače kouč Staré dámy šetřil, čtvrtfinále Ligy mistrů má i českou stopu

Turín

Fotbalová Itálie prahne po úspěchu na evropské klubové scéně, jenže fotbalisty Juventusu Turín nečeká nic snadného. V dnešním čtvrtfinále Ligy mistrů Starou dámu čeká Monako, na první pohled outsider soutěže, avšak celek z malého knížectví naposledy vyřadil londýnský Arsenal a teď si brousí zuby na dalšího favorita. Juventus v minulém týdnu před důležitou bitvou šetřil svého klíčového hráče Carlose Téveze a dá se očekávat, že i tentokrát bude „hladový Apač“ rozdílovým hráčem. Úterní duel výrazně ovlivní také česká stopa - jako hlavní rozhodčí totiž rozhoduje mezinárodně ostřílený Pavel Královec.

Foto: Massimo Pinca, ČTK/AP

Argentinci Carlos Tévez a Roberto Pereyra se radují z postupu Juventusu.

Článek

Stará dáma v letošní sezóně ukázala velkou sílu a stále je ve hře o treble, tedy triumf v Serii A, Lize mistrů a Italském poháru. A velkou roli by měl znovu sehrát Carlos Tévez. Apač, jak se argentinskému útočníkovi přezdívá, táhl Starou dámu v osmifinálové cestě přes Borussii Dortmund.

„Je to motor našeho mužstva. Skvělý a pracovitý hráč, neomylný střelec," řekl o něm Pavel Nedvěd, člen představenstva Juventusu. „Je radost se dívat na jeho schopnosti. Nepomáhají nám pouze jeho výtečné technické dovednosti, tým pokaždé strhne i bojovností, a když je potřeba, vypomůže defenzivě. Je hladový po gólech, po úspěchu. Pro naší hru má velký přínos," chválil s šesti góly čtvrtého nejlepšího střelce Ligy mistrů i kouč Massimiliano Allegri.

Trenér Juventusu varuje před podceněním, Monako podle něj bude těžší soupeř než Dortmund. „Mají vynikající obranu, chytrého trenéra a hrají velmi organizovaně. Těžko se proti nim dávají góly," analyzoval Allegri.

Klíč k úspěchu? Trpělivá hra

„Lidé tvrdí, že jsme favority, ale já si to nemyslím. Čekají nás dva těžké duely, kvalifikovat se bude těžší, než když jsme hráli s Dortmundem. Budeme hrát trpělivě a soupeři nedáme žádný prostor v ofenzivě. Věřím, že máme mentální i fyzickou sílu, abychom postup urvali," dodal trenér Staré dámy.

Juventus dnes stoprocentně nenasadí zraněného Paula Pogbu, nejistý je i start Andrey Pirla, který se po zranění svalu vrátil k tréninku, a s otazníkem je i start obránce Barzagliho. Monako přijelo do Turína v silné sestavě, nejistý je pouze start Traorého s kapitánem Toulalanem.

Monako ještě nikdy na italské půdě nezvítězilo. Hosty může strašit i fakt, že Bianconeri vyhráli deset posledních utkání s francouzskými celky. Naposledy se oba kluby potkaly v dubnu 1998, Juventus ještě na Delle Alpi vyhrál 4:1 (hattrick dával Del Piero), a o dva týdny později v Monaku prohrál 2:3, což mu však stačilo k postupu do finále.

Rozhoduje česko-slovenská sestava sudích

Juventus se snaží o postup do semifinále poprvé po dvanácti letech. Monako hrálo v roce 2004 finále, ale na trofej nedosáhlo.

Zkušený sudí Pavel Královec byl k úternímu duelu nominován jako hlavní sudí, řídit zápas bude společně s asistenty Slovákem Romanem Slyškem, a českým krajanem Martinem Wilczekem. Radek Příhoda a Michal Paták budou sledovat dění v pokutovém území.

Reklama

Související témata: