Hlavní obsah

Sparta přes velkou snahu na Arsenal nestačila

PRAHA

Dvaosmdesát minut drželi fotbalisté Sparty na Highbury těsný stav 0:1 a chvílemi pořádně zaměstnávali i obranu Arsenalu. Ke konci však v sympatické touze po vyrovnání vrhli všechny síly do útoku, jenže do otevřené obrany inkasovali další dva góly. Letenští na londýnském trávníku podali svůj nejlepší výkon v letošní Lize mistrů, přes velkou snahu ale na Arsenal nestačili.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Souboj Michala Kadlece ze Sparty (vlevo) s Fabregasen z Arsenalu.

Článek

Domácí jasně dominovali, byli rychlejší, nabízeli technický fotbal plný nápadů a měli Henryho. Ten opět prokázal svoji genialitu a vstřelil první gól. "Je to fantastický střelec. Trefil to nádherně placírkou za tyč," obdivoval eso domácích Petr Lukáš, který odehrál svůj nejlepší zápas ve Spartě.

Thierry Henry se nad dotazem, zda se specializuje na góly Spartě, které dal ve dvou zápasech tři, se jen pousmál: "Kdepak, to je souhra okolností. Chci stále dávat góly a jméno soupeře není rozhodující. Viděli jste také, že mě van Persie perfektně zastoupil a dal ještě dva," řekl francouzský fotbalista ve službách Arsenalu.

Měli blízko ke gólu

Sparta se většinou bránila, ale snažila se být i v defenzívě aktivní, a jakmile se hráči stáhli před Blažka víc, než bylo zdrávo, trenér Griga je ihned vyháněl z nebezpečného prostoru u vlastní šestnáctky, až ho čtvrtý sudí musel napomínat. Kouč opět ukázal, že s mužstvem v rozhodujících chvílích žije a z kádru, který má k dispozici, dokáže dostat maximum a přimět hráče "jezdit po zadku".

Hráči Arsenalu byli na trávníku lepší než sparťané, jen Blažek mezi tyčemi předčil domácího náhradníka Almuniu, který měl několikrát štěstí. Kapitán týmu Martin Petráš, který ve středu slavil šestadvacetiny, mu mohl dát dva góly: "Udělal jsem chybu, po níž jsme dostali gól, což mrzí, ale my vůbec inkasovali kvůli zbytečným zaváháním v obraně. Ještě víc lituji neproměněných šancí, hlavně hlavou nastřeleného břevna. Tam scházely tři centimetry."

Ve hře Pohár UEFA

Britská média jsou vůči Spartě hodně příkrá, podle Guardianu si londýnský klub s ní hrál jako kočka s myší, zatímco The Times vidí v Pražanech beránky jdoucí na porážku a dopředu s tím smířené.

Prohra o tři góly je ale pro Spartu krutá, vynikajícímu Arsenalu se dlouho snažila být důstojným soupeřem a stále drží čistě teoretickou naději na postup do osmifinále. Ajax by však musel prohrát doma se Spartou i potom na Arsenalu a Pražané by samozřejmě potřebovali na Letné zdolat Thun.

Reálnější se zdá cesta do jarní části Poháru UEFA, kterou zajišťuje třetí příčka ve skupině. Pro letenské mužstvo, zdecimované prodeji, hostováními a zraněními, by to byl jistě úspěch, vždyť mnohem věhlasnější a bohatší týmy v Lize mistrů, jako například Anderlecht či Rapid, už jsou zcela mimo hru.

Reklama

Související témata: