Hlavní obsah

Fráze stranou. Sparta jde do bitvy, která rozhodne o celém podzimu

Praha

Neúprosný start sezóny. Fotbalisté Sparty si už zvykli, že hned na jejím začátku se z valné části rozhoduje, jaká bude. Před odvetou třetího předkola Ligy mistrů, do níž jdou po remíze 2:2 na hřišti CSKA Moskva, jsou na tom stejně. Postup jim zajistí milióny a celý podzim v pohárech, vyřazení by přineslo už jen reparát v play off Evropské ligy. Zápas Sparta - CSKA se hraje dnes od 18:45, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanští záložníci Ladislav Krejčí (vlevo) a Franci Litsingi na úterním tréninku před odvetným střetnutím 3. předkola Ligy mistrů s CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Deset let už jim vysněná Liga mistrů uniká. O to víc po ní na Letné touží, i když do kvalifikace Sparta rozhodně nevstoupila jako favorit.

„Klub z ekonomického hlediska na Lize mistrů nezávisí. Není to boj o přežití, ale obrovský sen. Navíc každá ztracená sezóna je strašně dlouhá. Chtěl bych již tuto sezónu posun na vyšší úroveň," vytýčil majitel klubu Daniel Křetínský jasnou prioritu.

Sparta Praha - CSKA Moskva
Odveta 3. předkola Ligy mistrů, první zápas 2:2. Dnes od 18:45, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž Sport.cz. Rozhodčí Mazzoleni (It.).
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Hybš - Frýdek, Matějovský, Vácha, Dočkal, Costa - Lafata (Fatai), Krejčí.
CSKA: Akinfejev - Fernandes, Ignaševič, V. Berezuckij, Nababkin - Tošič, Wernbloom - Eremenko, Natcho, Dzagojev - Musa.

První duel v Moskvě český vicemistr zvládl nad očekávání dobře. A byla by obrovská škoda, kdyby nadějnou remízu 2:2 v domácí odvetě prohospodařil.

„Nemá smysl říkat nějaké fráze. Je to strašně důležitý zápas, protože rozhodne o celém podzimu. Když ho zvládneme, jsme v Evropě a proti dalšímu silnému soupeři můžeme jít s absolutně čistou hlavou," má jasno trenér Zdeněk Ščasný.

Postupové scénáře nabízejí milióny

Sparta stejně jako Plzeň mají za účast ve 3. předkole LM jistých 10 miliónů korun. Ve hře však je mnohonásobně víc. Postup do play off LM zajistí minimálně 146 miliónů korun, jež bude mít garantován tým, který v play off neuspěje a bude zařazen do skupiny Evropské ligy. Postup do Ligy mistrů by pak vynesl pohádkových minimálně 380 miliónů korun! Kdo naopak ve 3. předkole LM vypadne, dostane sice ještě šanci v play off EL, ale bude hrát již jen o mnohem menší odměnu.

Určitě tedy stojí za to mužstvo náležitě motivovat. „Jaké jsou vypsané prémie? Nevím, ptáte se nesprávného člověka," říká Ščasný.

Také odveta může být bláznivá

Nepřekvapilo by ho, kdyby i odveta měla stejně divoký průběh jako první vzájemný duel. „Nebude to opatrný zápas, určitě nikdo nebude bránit a spoléhat, že dá gól z brejku. Bude to nahoru dolů," očekává kouč.

Odvetu může ovlivnit i extrémní vedro. „Strach z něj nemám, ale jde o to, jaký bude průběh zápasu. Oni v ruské lize nedostali gól, a pokud je budeme muset honit, bude to složité. Když nastane opačný scénář, bude to lepší," přemítá Ščasný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články