Hlavní obsah

Griga: Týmu nejvíc chybí jednota

Trenér fotbalistů Sparty Stanislav Griga nemohl být spokojen s výsledkem svého týmu v úterním zápase Ligy mistrů na hřišti Ajaxu Amsterdam. Porážka 1:2 definitivně zavřela jeho týmu cestu k postupu ze skupiny. Na tiskové konferenci ve středu ráno Griga zhodnotil utkání a mimojiné přiznal, že Sparta s momentálním kádrem jen těžko může konkurovat evropským celkům.

Foto: ARCHIV

Stanislav Griga

Článek

Jak jste byl spokojen s výkonem týmu v zápase s Ajaxem?

První poločas jsme předváděli hru, kterou jsme chtěli hrát. To znamená ze zabezpečené obrany. Věděli jsme, že když budeme hrát otevřený fotbal, tak nás soupeř potrestá. Což se také stalo. Můžu sice tvrdit, že se naše hra stále lepší. Jenže fakt je ten, že jsme znova dostali dva góly a moc příležitostí jsme si nevytvořili.

Nehrála Sparta až moc defenzivně?

Když si i Boleslav proti nám vytvoří asi osm gólových šancí, tak nemůžeme otevřít hru. Proto jsme hráli zezadu. I tak jsme ale mohli na Ajaxu uhrát lepší výsledek.

Co rozhodlo zápas?

První individuální chyba. Když během standardní stuace zůstáváme stát a necháme soupeře naběhnout do šance, tak je to špatně. Nemůžeme spoléhat na to, že se hráči chytí do ofsajd systému.

Byl hlavním viníkem prvního gólu Martin Petráš?

Myslím, že největší chybu udělal Adam Petrouš. Tím, že tu situaci nedohrál.

Přesto, hra Sparty působila až moc bojácně, neměli jste přece jen hrát víc dopředu?

Nebyli jsme bez šance, nehráli jsme jen zakopaní v defenzívě. Ale takhle důležité zápasy se hrají postavené především na obraně. Chelsea hraje takhle všechny zápasy a jak je úspěšná. Stejně tak Arsenal. Tak se hraje dnešní fotbal, každý vychází z pečlivé obrany. U velkých celků však rozhodují využité šance při hře dopředu. To Spartě chybí.

Jak se s tím lze vypořádat?

Je to o individuálních kvalitách hráčů. O tom, kolik my ztratíme míčů, kolik jich ztrácí Ajax. Ta indidviduální kvalita nám zkrátka chybí. Máme problém s první přihrávkou, s otevřením hry. Když vezmu Ligu mistrů, tak většina z týmů má kvalitnější kádr. Je to smutné, ale je to prostě fakt. Stačí se podívat na naší skupinu. Ajax i Arsenal jsou ohledně kvalitních hráčů úplně někde jinde, srovnatelný je snad Thun.

Dají se tedy očekávat ve Spartě hráčské změny?

Určité změny nastanou. Znova přebudovávat mužstvo a měnit hráče je sice hodně nekoncepční, ale změny přijít musí.

Stáhne Sparta některé své hráče z hostování?

Co vím, tak hráči Sparty si na hostování nijak zvlášť dobře nevedou. Výjimkou je snad Petr Voříšek. Viděl jsem ho teď naposledy v Salcburku a hrál kvalitní zápas. Ale je to otázka také pro hráče. On odešel, protože tu pro něj nebylo místo a když se mu teď daří, tak je otázka zda se bude chtít vracet. Navíc na jeho post by se měl brzy vrátit Sivok. Takže tam nás bota zase tak netlačí.

Nelze se vyhnout otázce možného návratu Karla Poborského...

To je záležitost mezi managementem a vedením mužstva a samotným hráčem. Já sám jsem s ním ještě nemluvil, nejprve by měla přijít ta schůzka s vedením týmu. Bezpochyby by ale mužstvu pomohl... O individuálních kvalitách Poborského mne samozřejmě nemusíte přesvědčovat. A snad nikoho v téhle republice. Velmi důležité však je, jak se k tomu staví sám Karel. Co mužstvu v poslední době hodně chybělo je jednota. A výroky, které Karel poskytl během reprezentační pauzy novinářům, to té jednotě rozhodně neprospělo.

Jak na vás jeho výroky o Spartě působí?

Neumím si jeho vyjádření vysvětlit. Pokud s ním nebudu mluvit osobně, mohu hodnotit jen to, co si přečtu v noviníách. Já nevím, jak je spokojený v Budějovicích. Zda tam chce zůstat nebo se chce vrátit do Sparty.

Vy sám jste se s Poborským chtěl spojit po reprezentační přestávce. Změnily vaše rozhodnutí právě ty jeho výroky v médiích?

Ano. Jaké jsou nejbližší cíle Sparty? Chceme dohrát podzim tak, aby jsme nebyli úplně v beznadějné situaci a mohli jsme na jaře ještě bojovat o důstojné umístění. Nyní musíme vyhrát v sobotu ve Zlíně, ostatní jsou zatím druhořadé věci.

Reklama

Související témata: