Hlavní obsah

Víc než prohra mrzela Rusy ztráta klíčových hráčů. V odvetě jejich absenci vynahradí mráz

Mohl to být pro portugalského kouče ve službách ruského Petrohradu triumfální návrat do jeho domoviny. „Vždyť my málem odvezli bezbrankovou remízu,“ pochvaloval si někdejší kouč Chelsea a Tottenhamu André Villas-Boas výkon svých svěřenců po prvním osmifinále Ligy mistrů na lisabonském Stadionu světel. Zenit gólem inkasovaným ve druhé minutě nastavení sice nakonec prohrál 0:1, ale trenér hned zdůrazňoval: „Pro Benfiku je to minimální výhoda.“

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Brazilec Jonas zařídil výhru Benfiky nad Petrohradem v úvodním osmifinálovém zápase Ligy mistrů.

Článek

Ještě v nastaveném čase držel kosmopolitní celek Petrohradu v Lisabonu bezbrankovou remízu, jenže pak přišla druhá žlutá a tudíž vyloučení italského legionáře Criscita, trestný kop a vítězná trefa nejlepšího střelce Benfiky Jonase. V portugalské lize nastřílel jednatřicetiletý Brazilec zatím 23 gólů a ve chvíli nejpotřebnější se trefil zase.

Trpělivost Benfice nescházela

„Zasloužili jsme si skórovat mnohem dřív, protože jsme měli prakticky celý zápas pod kontrolou. Takticky jsme si počínali perfektně, jen zakončení chybělo. Trpělivost a vytrvalost nám ale nescházela," chválil výkon svých svěřenců trenér Benfiky Rui Vitória. Samo sebou spokojen s výhrou, která díky pohárové matematice dává jeho celku hodně nadějí pro odvetu.

„Vítězství 1:0 je v evropských soutěžích vždy dobrým výsledkem. Zvláště, když jsem si stoprocentně jistý, že dokážeme skórovat i v Petrohradě."

Jenže jeho krajana v ruských službách Villase-Boase inkasovaná branka nijak nerozházela. Horší už to bylo s červenou pro Itala Domenica Criscita a druhou žlutou pro Španěla Javího Garciu, neboť v odvetě nebudou moci nastoupit.

Ruský mráz vyvolává obavy

„To je mnohem větší nepříjemnost, než porážka. Přišli jsme o dva velice důležité hráče naší sestavy," přiznával Villas-Boas, ale i tak byl přesvědčen, že jeho tým manko z prvního zápasu smaže a do čtvrtfinále Ligy mistrů se dostane.

„V ruské lize se deset týdnů nehrálo, přesto jsme proti Benfice obstáli fyzicky i takticky a byli jsme schopní jí konkurovat. Teď už soutěže zase začínají, před odvetou nás čeká pohár a ligový duel s Krasnodarem, což nám pomůže získat potřebný herní rytmus. A ani prostředí v Petrohradu nebude pro Benfiku snadné, nemluvě o strategii, s níž půjdeme do odvety my," varoval své krajany.

Nemusel, protože ti už teď mají obavy z ruské zimy. „Potkáme se tam s chladem, na který nejsem z domova zvyklí, a který bude výhodou pro soupeře. Velmi dobrého soupeře, protože jsme s ním sehráli vyrovnaný zápas a jen štěstí nám pomohlo, že jsme ho nakonec vyhráli," promlouval i za své spoluhráče osmnáctiletý teenager Benfiky Renato Sanches.

Reklama

Související témata: