Hlavní obsah

Spoléhal jsem na německou mentalitu, přiznával Guardiola po nejtěžší zkoušce, v níž se ocitl

Mnichov/Praha

Moc nescházelo a Pep Guardiola by se musel smířit s tím, že hlavní úkol své mnichovské mise nesplní a k triumfu v Champions League Bayern nedovede. Ještě sedmnáct minut před koncem osmifinálové odvety s turínským Juventusem prohrával jeho celek s Juventusem 0:2 a se soutěží se v tu chvíli loučil. „Byl to hotový thriller, jedna z největších zkoušek, v níž jsme se ocitli a se kterou jsme se díky heroickému výkonu vyrovnali,“ nešetřil španělský kouč chválou na adresu svých svěřenců i fanoušků, kteří hráčům ohromně pomohli.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Trenér Bayernu Pep Guardiola (vlevo) se nakonec mohl radovat z postupu. Vpravo trenér Juventusu Massimiliano Allegri.

Článek
Fotogalerie

Chválou je ovšem zahrnován i Guardiola, protože v pomalu beznadějné situaci udělal rošádu, která změnila ráz odvety.

Tah s Comanem všechno změnil

V 60. minutě totiž poslal do hry francouzského legionáře Comana, který v Bayernu hostuje z Juventusu. A právě devatenáctiletý Coman sehrál klíčovou roli v obratu. Výkonem, jímž dopomohl domácím, aby vyrovnali a vynutili si prodloužení, asistencí a gólem v něm.

„Podal opravdu dobrý výkon a využil volného prostoru, který jsme mu dopřávali. Ukazuje se, že působení v Německu mu vyhovuje, protože dostává možnosti k tomu, aby dokázal své kvality. Udělal velký pokrok," uznával i kouč Juventusu Massimiliano Allegri, že Starou dámu pomohl vyřadit její hráč.

Allegri litoval šancí a rozmařilosti

Jen ale pomohl, protože loňský finalista k obratu a zmrtvýchvstání soupeře dopomohl sám. „Škoda, že končíme po takovémto výkonu. Vždyť Bayern ani s mimořádnými hráči, které v mužstvu má, nebyl schopen sedmdesát minut nic vytvořit a nebyl vůbec nebezpečný, zatímco my ukazovali charakter a vedli už 2:0. Jenže od sedmdesáté minuty se vše změnilo, protože jsme si počínali příliš rozmařile," povzdechl si kouč Juventusu.

„To je prostě fotbal. Jednu minutu hrajete špatně, hned v další jste opravdu dobří," reagoval Guardiola.

„Za stavu 2:0 jsme potřebovali víc klidu, abychom osmifinále definitivně rozhodli. Cuadrado minutu před přestávkou, stejně jako Morata a Lichtensteiner po ní k tomu možnosti měli," litoval Allegri, že jeho tým nezasadil domácím třetí rozhodující ránu.

Nesmíte už inkasovat, znělo v šatně o půli

„Ze začátku jsme byli dost nervózní, proto dva inkasované góly," přiznával Guardiola, že poločasová přestávka znamenala pro Bayern vysvobození.

„Během ní jsem hráčům připomínal, že nesmí připustit, aby inkasovali potřetí. A také jim opakoval, že jakmile se nám podaří skórovat, něco se ještě může stát. Spoléhal jsem přitom hodně na německou mentalitu," prozrazoval, co se dělo o půli v šatně a na co především apeloval.

„Také jsem chtěl, aby využívali křídelních prostorů, což skutečně vedlo k tomu, že jsme začali hru kontrolovat."

Bayernu se podařilo v nastaveném čase vyrovnat a v prodloužení už partii s Juventusem ovládl úplně.

„To už hrál jen jeden tým a tím byl Bayern," kvitoval Guardila výkon svého týmu a střídajících hráčů samozřejmě také.

„Všichni jsou to hrdinové. Vždyť se dostali z hrozné pozice, otočili zápas, v němž už o dva góly prohrávali, a vyřadili loňského finalistu Ligy mistrů," měl pro svůj tým jen slova chvály a uznání.

Reklama

Související témata: