Hlavní obsah

S Balem jsem se nadřel víc než s Ronaldem, srovnával český obránce po životním zápase

Varšava

Sedmadvacetiletý obránce Legie Varšava Adam Hloušek si zahrál ve středu v Lize mistrů proti Realu Madrid svůj dosavadní největší zápas kariéry. „Remízu s Realem zažijete jednou za život,“ přiznal v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz a Právo. Hodně zblízka také poznal dvě největší hvězdy Bílého baletu - Cristiana Ronalda a Garetha Balea.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Dani Carvajal (dole) z Realu Madrid v souboji s obráncem Legie Adamem Hlouškem v zápase Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Hodně soubojů jste svedl s Balem a Ronaldem, který vám dal víc zabrat?

Určitě Bale, podle mě je na tom momentálně herně líp než Ronaldo. Bránit ho je těžší. Nadřel jsem se s ním víc. Nedělá tolik klamavých pohybů, ale využívá svoji rychlost. Vezme si míč a navede si ho, kam potřebuje. Ronaldovi jeho kličky moc nevycházely, spoustu balónů ztratil. Hodně nám nejen v soubojích s těmi dvěma pomohly zkušenosti z prvního zápasu v Madridu.

Nezatrnulo vám, když jste jednu Benzemovu ránu zblokoval hlavou těsně vedle tyče?

Všichni jsme jim skákali do střel. Byl jsem u něj nejblíž, snažil jsem se mu zmenšit úhel, aby míč neprošel před bránu, tak jsem střelu blokoval mimo branku. Nic lepšího se v tu chvíli nedalo. Naštěstí to dopadlo dobře.

Po půl hodině jste prohrávali 0:2. Nebáli jste se debaklu?

Nechytli jsme začátek, byla to docela sprcha, nevypadalo to dobře. Ale věřili jsme, že se s Realem dá hrát. Za stavu 1:2 jsme si v kabině řekli, že musíme hrát pořád stejně, kompaktně a takticky bránit, nebláznit dopředu. Důležité bylo, že jsme s nimi většinu zápasu hráli fotbal. Nebáli jsme se kombinovat od vlastního vápna. Neodkopávali jsme balóny. Dařilo se nám z těžkých situací vyjít a třeba i Real přečíslit. Trpělivost nám přinesla sladké ovoce.

Ještě pět minut před koncem jste vedli 3:2. Věřili jste, že dokonáte senzaci a porazíte Real?

Od stavu 2:1 jsme věřili, že můžeme srovnat a Real dál trápit. Ve vítězství jsme věřili, i když to byly dlouhé minuty do konce zápasu. Možná jsme se stáhli až moc do šestnáctky. Real zrychlil a tlačil. Kroos pak vymyslel přihrávku na Kovačiče, ucpali jsme prostor, ale on poslal míč milimetrově mezi námi. Nechápali jsme jak. Jiný hráč by to asi takhle nedokázal. Klobouk před Kroosem dolů. V tu chvíli nás vyrovnání bolelo a mrzelo. Přeci jenom chybělo pět minut. Ale je to Real Madrid... Šance měli před tím, a upřímně, mohli i vyhrát.

Byly v závěru zápasu hvězdy Realu hodně nervózní?

Docela ano, něco takového po vedení 2:0 nečekali. Byli zaskočení, podráždění. Hodně gestikulovali na rozhodčího v momentech, kdy se domnívali, že měl pískat faul na ně.

I vy jste se dostal do diskuse s rozhodčím Pavlem Královcem, povídali jste si česky?

Samozřejmě česky. Odpískal mi faul, ale já si stál za tím, že to bylo čisté. Rozčílený jsem nebyl, usmívali jsme se na sebe. On si držel hráče od těla, aby nemusel vytáhnout kartu.

Berete středeční zápas s Realem jako svůj největší v kariéře?

Určitě ano, a nejen já. Zažil jsem pár pěkných zápasů, ale každý fotbalista sní o tom, zahrát si Ligu mistrů a nastoupit proti jednomu z nejlepších týmů na světě. Real, to je splněný sen. A k tomu jsme byli pět minut od výhry...

Vyměnil jste si s někým dres?

Nechal jsem si svůj. Hráči Realu ani měnit nechtěli, rychle zmizeli v šatně. Neměnil jsem ani po prvním utkání. Já na to moc nejsem. Vlastní dres z takového zápasu pro mne má velkou cenu.

Jak na vás působilo, kvůli trestu UEFA, prázdné hlediště?

To bylo nepříjemné pro nás i pro hráče Realu. Stojíte na trávníku, hrají hymnu Ligy mistrů a tribuny jsou prázdné. Ticho. Fakt divný... Kdyby proti nám nestál nejúspěšnější klubový celek na světě, připomínalo by to přátelák, který jsme hráli také bez diváků v létě. Atmosféra tomu moc chyběla. Velká škoda pro naše fanoušky, že nemohli být u historického výsledku Legie.

Co tahle remíza pro Legii znamená?

Historický úspěch pro Legii i celé Polsko. Pro nás to znamená, že máme šanci se svým postavením v tabulce ještě něco udělat. Real se bude snažit napravit tohle klopýtnutí, navíc chce vyhrát skupinu F, takže musí porazit Sporting Lisabon i Dortmund. My jsme se přesvědčili, že hrát se dá s každým, takže bychom si to chtěli rozdat se Sportingem o třetí místo a postup do Evropské ligy.

Stihli jste senzační remízu oslavit?

Jen jsme si pořádně zakřičeli v kabině. Uhrát remízu s Realem se povede jednou za život. Pro nás to byla i trochu výhra a skvělé nakopnutí do zbytku podzimu. Na víc ale nebyl čas, program je hodně nabitý.

Reklama

Související témata: