Hlavní obsah

Fotbalista Koller čerpal síly na sezónu při hokeji i u grilování

PRAHA

Monako je během prázdninových měsíců lákavým cílem řady turistů. Nejlepšího útočníka české fotbalové reprezentační historie Jana Kollera však od prvního červencového dne čeká v malém knížectví na břehu Středozemního moře, které je už druhým rokem jeho domovem, tvrdý fyzický dril. Bude se chystat na novou sezónu v AS Monaco.

Článek

„Už se tam těším,“ usmívá se útočník při zmínce o atraktivním místě. Už v pondělí odletí do města, kam před rokem odešel z Dortmundu. Během první sezóny vstřelil za knížecí klub ve dvaatřiceti ligových zápasech francouzské soutěže osm gólů. Hlavně jarní část sezóny mu vyšla.

Na skvělou formu z odvetné fáze tamní nejvyšší ligy se bude snažit navázat během druhé sezóny svého působení v zemi galského kohouta. „Máme nového trenéra. Nemám tušení, jaké budou jeho představy a záměry. Ale jedno vím jistě: do přípravy půjdu naplno, protože chci dodržet smlouvu, kterou v Monaku mám. Nehodlám měnit dres, chci dál hrát v Monaku,“ odmítá Koller stěhování a následnou adaptaci na nový fotbalový i životní styl.

Měl dvaadvacet dnů dovolené, aby se dostatečně připravil na boj o místo v základní sestavě knížecího klubu. „Během dovolené jsem byl jenom tady, v Čechách. Nikam jsme se nevypravili. Potřebovali jsme doma něco zařídit,“ vysvětluje. „A také jsme chtěli po delší době v klidu navštívit rodinu, vidět známé a pobavit se s kamarády. Byli jsme rádi, že můžeme být v Česku,“ vykládá rodák ze Smetanovy Lhoty.

Volno pojal aktivně. „Hráli jsme s kamarády fotbálek a taky hokej,“ vypráví. Vyrazil na charitativní golfový turnaj bývalého reprezentačního kapitána Pavla Nedvěda do Františkových Lázní. Ale na greenech fotbalového obra nečekejte. „Maximálně jako návštěvníka, nijak mě to nechytlo. Hrát se nechystám.“

Grilování pomáhá nabrat psychické síly

Letní čas, kdy nemusí profesionální sportovci tolik hlídat životosprávu, využil i k drobným hříchům. „Dopřál jsem si pivečko i grilování. Takové posezení je potřeba, aby se člověk odreagoval a nabral psychické síly na sezónu,“ usmívá se Koller.

Odpočinek potřeboval jako sůl. Během minulého léta nejdříve absolvoval s českým týmem mistrovství světa v Německu, pak léčil zranění stehenního svalu, následně přišla na řadu adaptace v Monaku. „Potřeboval jsem si oddechnout a pořádně zregenerovat síly. Tělo bylo po sezóně hodně utahané. I tohle nedílně patří k přípravě na nový ročník,“ vysvětluje.

Při požívání steaků či jiných pochutin se nemusel nijak dramaticky omezovat. „V Monaku nás po sezóně, než jsme se rozjeli na dovolenou, pochopitelně vážili, ale já nejsem ten typ, který by s hlídáním váhy měl problémy,“ lebedí si.

Ostatně už s předstihem začal s lehkým tréninkem. „Posledních čtrnáct dnů aktivně odpočívám.“ Přípravu na první tréninky si zpestřil účastí v charitativním utkání Týmu hvězd proti Bohemians 1905, přidal běhání... „Musím se rozhýbat, abych byl na prvním tréninku ohebný,“ usmívá se s vidinou posledního volného týdne před tréninkovým drilem.

Reklama

Související témata: