Hlavní obsah

Brücknera výkon potěšil, sestava pro Euro se mu rýsuje

PRAHA

Spokojený byl po páteční výhře 3:1 nad Skotskem trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner. Jeho svěřenci se s českými fanoušky rozloučili vítězně a na šampionát mohou odletět v klidu. „Splnily se předpoklady. Bylo to potřebné, užitečné a platné utkání,“ liboval si kouč na pozápasové tiskové konferenci.

Článek

Už před duelem se Skotskem trenér upozorňoval, že bude zejména testovat možnosti pro úvodní duel šampionátu proti Švýcarsku. „Vyzkoušeli jsme si jednotlivé frakce sestavy. Jsem rád, že jsme si vše mohli částečně otestovat,“ řekl Brückner, jenž má příjemné starosti zejména s obsazením pravé strany zálohy.

Ve skvělé formě je Vlček, v pátek se blýskl dvěma góly a výborným výkonem Sionko. „Stále jsou mezi nimi rozdíly. Vlček je nebezpečnější od půlky nahoru, Sionko má víc hry ve středu pole a v bránění. Navíc tyto rychlostní typy hráčů obvykle nehrají celý zápas, obyčejně se střídají. Máme výhodu, že je můžeme využít oba,“ naznačuje kouč, který zvažuje i nasazení obou hráčů najednou. „Je to samozřejmě alternativa. Čeká nás první zápas, druhý, třetí. A doufám, že i další. Dovedu si představit i tuhle variantu.“ Česká sestava pro start ME za týden pomalu získává jasnější obrysy. „Je to ještě daleko, ale základní rysy jsou naprosto jasné. Vše ale budeme dál ladit.“

Proti ostrovnímu soupeři, který se na mistrovství Evropy neprobojoval, se domácí v Praze prosadili až po přestávce. Do druhé půle vystřídal trenér pět fotbalistů. „Hráči ve druhém poločase mají zásluhu na tom, že se zlepšila hra, která měla svou kvalitu. Chtěli jsme vyhrát a udolat houževnatého soupeře. Hráli jsme více kombinačně a hlídali si víc obranu. Děkuji také soupeři za korektní hru,“ vyzdvihl Brückner soupeře, který nehrál přehnaně tvrdě. Drobné zdravotní potíže před šampionátem má pouze Matějovský, jehož trápí břišní úpon.

Kouč Skotska George Burley byl přes prohru také spokojený. „Hráči se snažili a odevzdali, co mohli. Jsme zklamání inkasovanými góly, ale byla to pro nás dobrá zkouška. Znali jsme sílu českého týmu, který patří mezi nejlepší v Evropě,“ chválil protivníka Burley, jenž připravuje své svěřence na podzimní kvalifikaci mistrovství světa 2010. „Potřebovali jsme otestovat mladé hráče, což se duely s Chorvatskem a v Česku podařilo. Získali jsme zkušenost do budoucna.“

Reklama

Související témata: