Hlavní obsah

Koller je druhým nejlepším střelcem evropské kvalifikace

PRAHA

Jednadvacetiletý Lukas Podolski z Bayernu Mnichov, velkoklubu německé bundesligy, vede tabulku střelců kvalifikačních bojů o mistrovství Evropy 2008. Ve čtyřech dosavadních utkáních nastřílel útočník soupeřům úctyhodných sedm branek. Šanci rozšířit svůj účet bude mít již tuto sobotu proti Česku. O tři góly za Podolskim zaostává hned devět borců, mezi nimi i nejlepší český reprezentační kanonýr všech dob Jan Koller.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kanonýr Jan Koller v akci

Článek

Svými výkony v kvalifikaci Podolski navazuje na tři branky, které vstřelil na loňském světovém šampionátu před domácím publikem. Dopomohl tak omlazenému Německu k bronzovým medailím. Během bojů o evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku se zatím mladičký šutér zapsal do listiny střelců proti Irsku, dvakrát proti našim východním sousedům ze Slovenska, a dokonce čtyřikrát při výprasku 13:0, který Němci uštědřili San Marinu.

I díky jeho dispozicím vedou němečtí fotbalisté kvalifikační skupinu D o skóre právě před svým sobotním sokem, reprezentací se lvem v erbu. Oba týmy inkasovali zatím pouhé dvě branky, Němci jich ovšem nastříleli již devatenáct, o šest víc než Češi. Za ty je zatím gólově nejaktivnější obávaný kanonýr Koller, hráč francouzského klubu z Monaka.

Koller je v celé Evropě druhý v počtu reprezentačních branek. V 75 startech za A mužstvo nasbíral famózních 48 zásahů do černého. Na prvním místě se vyhřívá turecká stálice Hakan Sükür, který již padesátkrát zvedal ruce nad hlavu v euforii ze vstřelené branky v národním dresu. Spotřeboval na to ale o poznání více startů než český dlouhán - 106.

V tomto kvalifikačním cyklu se pětatřicetiletému Sükürovi zatím poštěstilo překonat soupeřova brankáře čtyřikrát. Všechny góly vstřelil v říjnovém zápase do sítě moldavského brankáře Pascencova. Turci zápas vyhráli 5:0, v průběžné tabulce skupiny C vedou s devíti body o skóre před Řeky.

Tabulka střelců v kvalifikaci o ME 2008:
Lukas PodolskiNěmecko7 branek
Shota ArveladzeGruzie4
EduardoChorvatsko4
Hakan SükürTurecko4
David HealySeverní Irsko4
Jan KollerČesko4
Marek MintálSlovensko4
Mladen PetričChorvatsko4
Martin PetrovBulharsko4
Robin van PersieNizozemí4
Markus AllbäckŠvédsko3
Michael BallackNěmecko3
Roberto CollautiIzrael3
Cristiano RonaldoPortugalsko3
Peter CrouchAnglie3
Robbie KeaneIrsko3
Sergej KornilenkoBělorusko3
Jari LitmanenFinsko3
Bastian SchweinsteigerNěmecko3
Jon Dahl TomassonDánsko3
David VillaŠpanělsko3
Nikola ZigičSrbsko3

Reklama

Související témata: