Hlavní obsah

Fotbalisté Německa rozstříleli San Marino 6:0

PRAHA

Fotbalisté Německa se v kvalifikaci o mistrovství Evropy se San Marinem dlouho trápili, ale nakonec vyhráli jasně 6:0, když svého soupeře rozstříleli na začátku druhé půle. Němci se tak opět dostali do čela tabulky skupiny D před reprezentaci České republiky. Německo má na prvním místě dvoubodový náskok a navíc odehrálo o zápas méně.

Článek

Po výhře v San Marinu 13:0 v podzimní části kvalifikace se čekalo, že na domácí půdě nadělí Němci outsiderovi skupiny D ještě větší brankový příděl. Sami hráči prohlašovali, že se pokusí o rekord, který dosud čítal šestnáct branek. Jenže tuto snahu jim překazil již první poločas. Němci sice měli převahu a dostávali se do zakončení, ale zklamali v koncovce. Buď je vychytal brankář Simoncini, nebo mířili mimo.

Dvě minuty před pauzou navíc mohli jít do vedení překvapivě hosté, ale Marini nevyužil zaváhání domácího brankáře Lehmanna. Ten navíc zahrál rukou mimo pokutové území, za což měl být vyloučen, ale rozhodčí to nepostřehl. A tak přišel trest na druhé straně, když Kuranyi v poslední minutě hlavou přeloboval brankáře a otevřel skóre.

To se ukázalo jako rozhodující, jelikož uklidnění Němci na začátku druhé půle spustili útočný kolotoč a během patnácti minut nadělili soupeři dalších pět branek. Nejprve po rohu zvýšil Jansen a vzápětí ve vápně fauloval obránce Simoncini a byl vyloučen. Penaltu proměnil kapitán Frings.

V 59. minutě pak na hřiště přišel mladý útočník mistrovského Stuttgartu Gomez a již za čtyři minuty potvrdil svou pověst kanonýra, když doklepl brankářem vyražený přímý kop. O dvě minuty později patičkou na malém vápně zvýšil již na 5:0 a nápor o chvíli později zakončil Fritz střelou podél brankáře. Němci se pak již hrou jen bavili a bezpečný náskok drželi.

V dresu Ruska nastřílel Keržakov hattrick

Ruští fotbalisté se minimálně do večera vyhoupli do čela kvalifikační skupiny E o postup na evropský šampionát v roce 2008. Zasloužil se o to především sevillský kanonýr Alexander Keržakov, který hattrickem přispěl k hladké výhře svěřenců Nizozemce Guuse Hiddinka nad outsiderem z Andorry 4:0.

Rusové začali roli jasného favorita potvrzovat už po osmi minutách, kdy Keržakov chytrým lobem přehodil gólmana Kolda Álvareze. Čerstvý vítěz Poháru UEFA měl prsty i v dalším ruském gólu: v 16. minutě si zpracoval dlouhý Žirkovův pas a dalším lobem zkušeně překonal hostujícího brankáře.

Čtyři minuty po návratu z kabin pak Keržakov dorážkou zkompletoval hattrick. Po pár okamžicích hrdinu utkání vystřídal Syčev, který v 71. minutě uzavřel skóre. Rusové tak neprohráli ani v šestém kvalifikačním utkání skupiny E a probojovali se do jejího čela. Z něj je ale mohou po utkání v Estonsku opět sesadit Chorvati i Izrael, pokud zvítězí o tři branky v Makedonii.

Fotbalisté Polska mají díky vítězství v Ázerbájdžánu náskok pěti bodů na Srbsko, které úspěšně zvládlo náročný duel ve Finsku. Ráz utkání v Helsinkách určila už 3. minuta, kdy Dragutinovičův pas z levé strany uklidil z voleje za záda domácího gólmana Jankovič. Pojistku srbskému triumfu přidal čtyři minuty před koncem střelou z vápna střídající Jovanovič.

V Dánsku napadl fanoušek rozhodčího

Skandálem skončilo kvalifikační utkání mezi fotbalisty Dánska a Švédska. Německého rozhodčího Herberta Fandela napadl dánský fanoušek, načež sudí severské derby minutu před koncem předčasně ukončil. O jeho osudu rozhodne UEFA, ale podle všeho bude utkání kontumováno ve prospěch Švédska, o čemž už informují i dánská média.

Fandel za stavu 3:3 vyloučil dánského reprezentanta Christiana Poulsena za faul ve vlastní šestnáctce a navíc nařídil penaltu. To neunesl jeden z domácích příznivců a vtrhl na hřiště, kde rozhodčího napadl. Podle televizních záběrů jej nepřesným úderem inzultoval a v dalším napadení mu zabránili dánští fotbalisté, pořádek narušil ještě minimálně jeden další výtržník. Fandel okamžitě odeslal mužstva do šaten, načež UEFA uvedla, že o výsledku rozhodne až po verdiktu disciplinární komise, jež musí posoudit zápis rozhodčího a delegáta utkání.

Pro Dány tak skončil nešťastně zápas, ve kterém dokázali dotáhnout tříbrankovou ztrátu, kterou nabrali během úvodní půlhodiny po dvou zásazích Elmandera a trefě Hanssena. Pak však domácí zabrali a proti vyhlášené obraně Švédů předvedli nevídaný obrat. Ještě do poločasu snížil obránce Liverpoolu Agger a po změně stran se trefili ještě Tomasson a Andreasen.

"Tohle měl být parádní fotbalový večírek, jenže ti dva choromyslní fanoušci vyvolali takový stupidní incident," zlobil se dánský gólman Thomas Sorensen. "Člověk nemůže vědět, co to je za lidi a co třeba mají v kapse. To se nemělo stát," dodal švédský asistent trenéra Roland Andersson.

Skupina A:
Almaty: Kazachstán - Arménie 1:2 (0:2)
Branky: 88. Baltijev z pen. - 33. Arzumanjan, 38. Hovsepjan z pen. Rozhodčí: Královec (ČR).
Baku: Ázerbájdžán - Polsko 1:3 (1:0)
Branky: 6. Subašič - 66. a 90. Krzynowek, 63. Smolarek. Rozhodčí: Kapitanis (Kypr).
Helsinky: Finsko - Srbsko 0:2 (0:1)
Branky: 3. Jankovič, 86. Jovanovič. Rozhodčí: González (Šp.).
Brusel: Belgie - Portugalsko 1:2 (0:1)
Branky: 55. Fellaini - 43. Nani, 64. Postiga. Rozhodčí: Hansson (Švéd.). ČK: 90. Almeida (Portug.)
Skupina B:
Kaunas: Litva - Gruzie 1:0 (0:0)
Branka: 77. Mikoliunas. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.)
Tórshavn: Faerské ostrovy - Itálie 1:2 (0:1)
Branky: 77. Róg. Jacobsen - 12. a 48. F. Inzaghi
St. Denis: Francie - Ukrajina 2:0 (0:0)
Branky: 57. Ribéry, 71. Anelka. Rozhodčí: Cantalejo (Šp.)
Skupina C:
Sarajevo: Bosna a Hercegovina - Turecko 3:2 (2:2)
Branky: 27. Muslimovič, 45.+2 Džeko, 89. Čustovič - 13. Sükür, 39. Sabri. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.)
Oslo: Norsko - Malta 4:0 (1:0)
Branky: 31. Hästad, 73. Helstad, 79. Iversen, 90. Riise. Rozhodčí: Granat (Pol.)
Héraklion: Řecko - Maďarsko 2:0 (2:0)
Branky: 16. Gekas, 29. Seitaridis. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.)
Skupina D:
Cardiff: Wales - Česká republika 0:0
Norimberk: Německo - San Marino 6:0 (1:0)
Branky: 63. a 65 Gomez, 45. Kuranyi, 52. Jansen, 54. Frings z pen., 67. Fritz. Rozhodčí: Hyytiä (Fin.). ČK: 53. D. Simoncini (San Marino). Diváci: 49.967
Německo: Lehmann - Lahm (70. Helmes), Metzelder, Mertesacker, Jansen - Hilbert (59. Fritz), Frings, Schneider, Hitzlsperger - Klose, Kuranyi (59. Gomez).
San Marino: A. Simoncini - Valentini, Vannucchi, Albani, Della Valle, D. Simoncini - Bacciocchi, Negri (69. Bonini), Bugli (85. Vitaioli), Gasperoni - Marani (76. Dominiconi).
Skupina E:
Petrohrad: Rusko - Andorra 4:0 (2:0)
Branky: 8., 16. a 49. Keržakov, 71. Syčev. Rozhodčí: Skjerven (Nor.).
Skopje: Makedonie - Izrael 1:2 (1:2)
Branky: 13. Stojkov - 11. Yitzhaki, 44. Colautti. Rozhodčí: Kircher (Něm).
Tallinn: Estonsko - Chorvatsko 0:1 (0:1)
Branka: 32. Da Silva. Rozhodčí: Kassai (Maď.)
Skupina F:
Reykjavík: Island - Lichtenštejnsko 1:1 (1:0)
Branky: 27. Gunnarsson - 69. Rohrer. Rozhodčí: Kaldma (Est.).
Kodaň: Dánsko - Švédsko 3:3 (1:3) nedohráno
Branky: 34. Agger, 62. Tomasson, 76. Andreasen - 7. a 26. Elmander, 23. Hansson. Rozhodčí: Fandel (Něm.). ČK: 89. Poulsen (Dán.)
Riga: Lotyšsko - Španělsko 0:2 (0:1)
Branky: 45. Villa, 62. Xavi. Rozhodčí: Thomson (Skot.)
Skupina G:
Minsk: Bělorusko - Bulharsko 0:2 (0:1)
Branky: 28. a 46. Berbatov. Rozhodčí: Jára (ČR)
Tirana: Albánie - Lucembursko 2:0 (1:0)
Branky: 38. Kapllani, 57. Haxhi. Rozhodčí: Silagava (Gruz.)
Celje: Slovinsko - Rumunsko 1:2 (0:0)
Branky: 90. Vršič - 52. Tamas, 69. Nicolita

Reklama

Související témata: