Hlavní obsah

Na hřišti trpaslíka hodlají Češi vyrazit za postupovou jistotou

RIMINI

Poklidná republika San Marino je místem, kde čeští fotbalisté v sobotu odstartují další fázi svého boje o účast na mistrovství Evropy 2008 v Rakousku a Švýcarsku. V souboji s outsiderem kvalifikační skupiny D si mohou svěřenci Karla Brücknera zvednout sebevědomí před středečním klíčovým duelem proti Irsku.

Článek

Fotbalisty v Rimini, kam z Prahy dopoledne zamířili, přivítalo sluníčko a příjemných 25 stupňů Celsia. Stejné počasí se očekává i v sobotu, a tak reprezentanti nemusejí mít obavy z plískanice, jaká v posledních dnech sužovala Česko. Ve středu dokonce kouč přesunul trénink do tunelu strahovského stadiónu, venku hráči jen čtvrt hodiny vyklusávali.

V pátek odpoledne se národní tým přesune do San Marina, kde jej v Serravalle na Stadio Olimpico čeká nejlehčí soupeř skupiny. San Marino je v žebříčku reprezentací až na 195. místě, zatímco Češi se drží v elitní desítce, aktuálně jsou devátí. V kvalifikaci tým amatérů vstřelil jediný gól, bez bodu a se skóre 1:37 je suverénně nejhorším celkem.

Irové se na výhru natrápili

Čeští fotbalisté jsou ale opatrní, nechtějí si na sebe velkými prohlášeními uplést bič. „Klidně ať vyhrajeme jenom jedna nula,“ nechal se například slyšet David Rozehnal. Že se i v San Marinu může favorit trápit, předvedli letos v únoru Irové. Ti hubenou výhru 2:1 zachraňovali až v nastavení...

Trenér Brückner nemůže využít útočníka Milana Baroše, jehož potíže se zády se ukázaly být vážnějšího charakteru. Kdo bude ofenzivním parťákem Jana Kollera, který může v sobotu vstřelit jubilejní 50. gól v reprezentaci, není zatím jisté. Útočník Monaka, který San Marinu v domácím zápase vstřelil dva góly, je jedním z šesti reprezentantů, kteří si budou muset dávat pozor na případnou žlutou kartu. Ta by je vyřadila z klíčového utkání proti Irsku příští středu. Dalšími „ohroženými“ jsou obránci Jankulovski, Kováč a Rozehnal a záložníci Galásek a Polák.

Zápas San Marino - Česko začíná v sobotu ve 20:15 a přímým přenosem jej vysílá Prima. Rozhodovat jej bude trojice Srbů v čele s Dejanem Filipovičem. Sport.cz vám přinese podrobnou on-line reportáž.

SAN MARINO
Podle tradice je nejstarší konstituční republikou na světě, založil ji 3. září 301 Marinus z Rábu, kameník prchající před náboženskou perzekucí římského císaře Diokleciána.
Nejvyšším místem je Monte Titano, tyčící se do výše 749 metrů nad mořem. San Marino je třetím nejmenším státem Evropy (po Vatikánu a Monaku).
Přestože San Marino není členem Evropské unie, platí se tam eurem. Mince mají na své národní straně vlastní design.
San Marino je známé svou velkou cenou formule 1, přestože ta se jezdí v italské Imole. Stejné je to i s velkou cenou San Marina motocyklů, která se letos jela po 14 letech opět v italském Misanu.

Reklama

Související témata: