Hlavní obsah

Čech: Potvrdili jsme, že velké zápasy umíme

Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech si v kvalifikačním duelu proti Irsku příliš nezachytal, přesto byl houževnatý soupeř blízko jeho překonání. V prvním poločase gólmana londýnské Chelsea zachránila tyč, po změně stran jeho chybu při pokrývání centru napravil zákrokem na brankové čáře stoper David Rozehnal. Pikantní příchuť mělo pro Čecha utkání v tom, že se proti němu postavil Stephen Hunt, který mu před jedenácti měsíci způsobil těžké zranění hlavy.

Článek

Znamená výhra proti Irsku postup na mistrovství Evropy?

Řekl bych, že ano. Samozřejmě se hrají ještě další tři zápasy a ve hře tak je devět bodů, ale soupeř má velice těžké rozlosování. Nám stačí tři body k tomu, abychom potvrdili jistotu postupu. Zbývá nám už prakticky jen formalita.

Který moment byl pro vás v utkání nejhorší?

Nejhorší okamžik byl, když mi vypadnul ten centr a já jen koukal, co se stane. Nebylo by příjemné, kdyby tuto chybu soupeř potrestal.

Poté, co vám z rukou vypadl centrovaný míč, jste se dostal do křížku s řeckým rozhodčím Vassarasem, o co šlo?

Tam šlo spíš o různé drobnosti okolo. Byl tam zraněný hráč a písknul nám tam nějaký faul, posouzení této situace se mi moc nelíbilo. V zápase se vyskytne vždycky několik situací, kdy soupeř třeba drží a rozhodčí to pak vidí obráceně.

S výkonem hlavního arbitra jste byl spokojený?

Tyto zápasy nejsou jednoduché pro nikoho, ani pro rozhodčího. Nakonec si myslím, že jeho výkon byl slušný. Hra byla sice hodně kouskovaná a padalo hodně karet, ale on se asi bál, aby se mu to nevymklo z rukou. V soubojích jako byl tento je totiž vždycky hodně emocí.

Jak jste viděl další šance soupeře?

Ještě se jim podařilo nastřelit tyčku. Myslím si, že to byla spíš taková náhoda, kdy balón propadl skrz mnoho těl. Měli jsme štěstí, ale šli jsme mu hodně naproti. Díky srdci a nasazení jsme si tři body zasloužili.

Na hřiště se dostal i Stephen Hunt a diváci na něj celou dobu pískali. Co se vám honilo hlavou?

Určitě není jednoduché, když na vás při každém dotyku s míčem píská polovina stadiónu. Myslím si, že z toho vyplynulo i jeho vyloučení.

Proč myslíte?

Ztratil míč na polovině hřiště, což vedlo k všeobecnému posměchu, chtěl jej vybojovat zpátky. Sice první, než Honzu Poláka, zasáhl míč, ale doplatil na to, že se hrálo v Evropě. Myslím si, že v anglické lize by rozhodčí neodpískal ani faul.

Cítil jste chování diváků jako vyjádření podpory vám?

Ani ne, protože se to trošku rušilo. Česká polovina stadiónu na něj pískala a ta irská mu fandila.

Čím si vysvětlujete, že po výborných pětatřiceti minutách se český tým opět zatáhl a přenechal iniciativu Irům?

V takovém tempu se nedá hrát celý poločas, stojí to hodně sil. Zákonitě musí přijít chvilka, kdy se soupeř dostane do nějakého tlaku.

Byl tento zápas těžší, než domácí duel proti Německu?

Určitě, hrálo se totiž o všechno. Utkání s Německem bylo ještě v první části kvalifikace, kdy byla spousta času ztrátu dohnat. Dnes to byl přímý souboj o postup a my jsme potvrdili, že velké zápasy umíme.

K definitivní jistotě účasti na šampionátu potřebují Češi získat tři body. S kterým ze soupeřů bude jejich zisk nejschůdnější?

První možnost bude před naším publikem se Slovenskem. Doma bychom měli soupeře porážet.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.