Hlavní obsah

Německý trenér Löw počítá další ztráty

PRAHA

Bez nervozity, s jistotou postupu nastoupí ve středu němečtí fotbalisté v kvalifikačním utkání proti Česku. Svěřencům trenéra Joachima Löwa stačila sobotní bezbranková remíza v Irsku k potvrzení účasti na šampionátu v Rakousku a Švýcarsku. Německému kouči nicméně před středečním duelem přibyly starosti, v Mnichově bude postrádat brankáře Lehmanna a zřejmě i záložníka Schweinsteigera.

Článek

Němci nastoupili v Dublinu proti Irům bez Ballacka, Kloseho, Schneidera, Lahma a Borowského. Už po deseti minutách musel střídat Schweinsteiger, který se srazil hlavou s Kilbanem. zatímco Ir se vrátil na trávník, Schweinsteigerovi sešívali hlavu a údajný lehký otřes mozku ho vyřadí možná i ze středečního duelu s Českem. V Allianz Areně určitě nenastoupí gólman Jen Lehmann, který ve druhé půli vyběhl až k postranní čáře, fauloval Keogh a uviděl v této kvalifikaci druhou žlutou kartu. Nahradí ho Timo Hildebrandt.

Právě Lehmann svůj tým v Dublinu několikrát podržel. Už v první půli vychytal dvě stoprocentní šance Keanovi a jednu O´Brianovi. Po změně stran byl proti němu Kean sám, ale nepřehodil ho. Momentálně náhradník v Arsenalu Lehmann pak zázračně vyrazil i střelu Carsleye a několikrát se zaskvěl při drtivém závěrečném tlaku Irů, kteří Němce mačkali víc, než loni na podzim Čechy. Němci měli v první půli jedinou šanci, kterou neproměnil Gomes, ve druhém poločase pálil těsně vedle branky Podolski.

Němcům chyběla v Dublinu jiskra 

„Zajistili jsme si postup. Tím jsme splnili cíl. Naše hra však tentokrát nebyla dobrá, i když jsme narazili na velmi silného soupeře. Postrádala obvyklou jiskru. Byl to náš nejtěžší zápas v kvalifikaci a na absence se nemůžeme vymlouvat, ale máme další ztráty. Karta Lehmannovi? Nerozumím tomu. Při šancích domácích jsme měli štěstí, sami jsme spálili těch pár, které jsme si těžko vypracovali,“ hodnotil zápas pro televizi ARD kouč německé reprezentace Joachim Löw.

Tomu končí příští rok v červnu smlouva. „Po utkání s Čechy budeme jednat o jejím prodloužení. Zatím jsem o ní nepřemýšlel, prvořadé bylo soustředit se na postup. Problém určitě není ve finančních otázkách,“ dodal Löw.

„Odvedli jsme dobrou práci, nejdůležitější je postup. Hra nebyla optimální, určitě se ve středu polepšíme,“ dodal kapitán týmu Torsten Frings. „Pořádně jsem si zachytal, ta žlutá karta byla přísná. Mrzí mě, že ve středu budu chybět,“ litoval Jens Lehmann.

Zatímco Němce v tabulce už neohrozí nikdo, Čechy stíhají ještě dva pronásledovatelé. Irové mají šanci postoupit pouze tehdy, když  porazí doma Kypr a vyhrají ve Walesu, ale Češi nesmějí ze zápasů v Německu, doma se Slovenskem a na Kypru už udělat ani bod. V případě rovnosti totiž pro ně hovoří vzájemné zápasy. Kypr by postoupil za podmínky, že Češi vše prohrají a tým ze Středomoří by musel vyhrát ve středu v Irsku, poté v Německu a nakonec i doma s Českem. Pokud Brücknerův výběr uhraje v Allianz Areně bod, ve skupině D je vše jasné.

Reklama

Související témata: