Hlavní obsah

Postup! Češi dobyli Mnichov a mají jisté ME

MNICHOV

Senzace! Čeští fotbalisté po dlouhých 43 letech vyhráli v Německu a tříbodový zisk jim zaručil postup na mistrovství Evropy 2008. V Mnichově ve středu Češi šokovali domácí už po 113 sekundách gólem Sionka, ještě do poločasu zvýšil premiérovou trefou v reprezentaci Matějovský. Po přestávce dorazil bezradné Němce Plašil.

Článek

Tajenka, zda bude k dispozici kapitán Tomáš Rosický, byla rozřešena už před výkopem. Záložník Arsenalu nebyl ani na soupisce a posadil se společně s debutantem Kladrubským jen na tribunu. Po více jak dvou letech v reprezentaci nastoupil Zdeněk Pospěch, v základní sestavě byl i Daniel Pudil.

"V sestavě bylo více variant, ale po vypadnutí Rosického bylo ve středově řadě jasná kombinace Plašil, Matějovský, Galásek. V případě Rosického jsme nechtěli riskovat, zdraví hráče je přednější, než bodový zisk," uvedl po utkání trenér Brückner.

Bleskový český start

Už ve 113. sekundě oslavovali fanoušci gól. Překvapivě to ale byli ti hostující. Plašil našel za obranou na hranici ofsajdu Kollera, ten poslal míč Liboru Sionkovi a hráč FC Kodaň pohodlně otevřel skóre! Domácí beci jen nechápavě hleděli jeden na druhého, šest tisícovek českých fanoušků bylo v extázi.

Domácí přidali a snažili se o rychlé vyrovnání. Českou defenzívu od postranní čáry v elegantním černém obleku dirigoval trenér Brückner, nejvíce pokynů dostávali mladíčci Pudil a Matějovský. Mladoboleslavský záložník se vytáhl ve 23. minutě. Dlouhý výkop Čecha Koller hrudí srazil na Marka Matějovského, ten obešel Fringse s Metzelderem a kolem bezmocného Hildebranda zvýšil. Gólman Valencie jen bezmocně rozhodil rukama. Matějovský do středy odehrál v reprezentaci jen 64 minut, v kvalifikaci ME jen posledních sedm ve Walesu. V Mnichově ale exceloval a nahradil zraněného Rosického.

O dvě minuty později rána Schweinsteigera olízla pravou tyč Čechovy branky. Snížit mohl i Kurányi, na centr ale nedoskočil. Kanonýr Stuttgartu selhal i před koncem poločasu, znovu jeho hlavička z dobré pozice skončila mimo brankovou konstrukci.

Matějovský orazítkoval tyč

Po přestávce si Němci nadále nevěděli rady s českou defenzívou, neuspěl ani z přímého kopu Schweinsteiger. Na druhé straně táhlá Matějovského rána skončila na pravé tyči.

Čeští fotbalisté byli při chuti, spolehlivě pokrývali soupeře a na kopačky domácích fotbalistů se vkrádala beznaděj. Tu pojistil v 63. minutě Jaroslav Plašil. Záložník Pamplony si zasekávačkou obhodil německého stopera a s přehledem zavěsil. Vyprodanou arénou zněl hromový pískot domácích příznivců a skandování "dejte jim bůra" ze sektoru těch českých.

"Poděkování a kompliment všem hráčům. Šli jsme do zápasu s pokorou, ale dobře připravení," ocenil své svěřence bezprostředně po vydařeném utkání kouč Brückner.

Němci doma s českou, potažmo československou reprezentací, naposledy prohráli před 43 lety. Tehdy v Ludwigshafenu se dvakrát trefil Ivan Mráz, domácím nepomohly ani dvě trefy Uwe Seelera. Znovu se němečtí fotbalisté museli před soupeřem sklonit ve středu v Mnichově, Češi si po výhře zajistili postup na mistrovství Evropy příští rok v Rakousku a Švýcarsku.

Kvalifikace pro české barvy pokračuje 17. listopadu v Praze utkáním proti Slovensku. V dalších utkáních kvalifikační skupiny D vyhrál Wales v San Marinu 2:1 a Irsko remizovalo s Kyprem 1:1.

Německo - Česká republika 0:3 (0:2)
Branky: 2. Sionko, 23. Matějovský, 63. Plašil. Rozhodčí: Webb - Kirkup, Sharp (všichni Angl.). ŽK: Podolski. Diváci: 66 445 (vyprodáno).
Německo: Hildebrand - Friedrich, Mertesacker, Metzelder (46. Fritz), Jansen - Odonkor, Schweinsteiger (64. Gomez), Frings, Trochowski (46. Ralfes) - Podolski, Kuranyi. Trenér: Löw.
Česká republika: Čech - Pospěch, Kováč, Rozehnal, Ujfaluši - Galásek - Sionko (58. Vlček), Matějovský, Plašil, Pudil (73. Kulič) - Koller (77. Fenin). Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: