Hlavní obsah

Koller: Letošní postup byl nejtěžší, tlak byl obrovský

Reprezentační útočník Jan Koller nezažívá ve svém klubu v Monaku nejlepší období. Týmu se nedařilo, a tak byl monacký trenér nucen udělat změny, které se dotkly i českého kanonýra. Snad i proto se rekordman v počtu vstřelených branek v reprezentačním dresu více těší na závěr kvalifikace ME 2008, kam má Česko již zajištěný postup. Nejen o tom pohovořil pro deník Právo před kvalifikačními zápasy proti Slovensku a na Kypru Jan Koller.

Článek

Včera jste se poprvé v životě svezl speciálním vlakem Pendolino, jehož tváří jste se stal. Jak došlo k dohodě o propagaci?

České dráhy mě oslovily se zájmem o spolupráci. V jejím rámci proběhlo i focení propagačních fotografií, které se odehrávalo v polovině září na nádraží v Holešovicích, odkud Pendolino jezdí.

Jak často používáte vlak jako dopravní prostředek?

Otevřeně přiznávám, že šlo o způsob přepravy hlavně v mládežnických letech. Jezdil jsem tak do školy, později na učiliště a také na vojnu. Na vesnici ve Smetanově Lhotě to pro mě byl jediný prostředek k dopravě.

Kdy jste tedy jel vlakem v Česku naposledy?

Asi na vojně. To bude už nějakých čtrnáct let. Od té doby si žádnou cestu nepamatuji.

Později jste už tedy nikdy tenhle způsob přepravy nevyužil?

Ale ano. V Německu při mém působení v Dortmundu. Tam jsme k zápasům, které byly se soupeři maximálně do dvou set kilometrů, tímhle způsobem cestovali. Hlavně do Brém, Hamburku či Wolfsburgu. Bylo to příjemné.

Ve Francii jste tamní speciál TGV neotestoval?

Zatím ne, v Monaku na většinu zápasů létáme. A soukromně jsem také zatím neměl příležitost.

Je pro vás vlak příjemným způsobem dopravy?

Zvláště v poslední době se mi to jeví lepší než letadlo. S místem nemám určitě problém a hlavně se nemusím bát. A čím jsem starší, tím mám větší strach. Naposledy při nedělní cestě z Monaka do Prahy. Hrozně to houpalo. Vítr byl hodně nepříjemný. Navíc jsme letěli přes Vídeň, kde padal sníh. Tady v Praze byla taky velká zima a v Monaku je přitom nádherně. Byl to pro mě šok.

Do Česka jste se vrátil po utkání se Štrasburkem, v němž jste nenastoupil ani na minutu. Proč?

V minulých zápasech se nám nedařilo podle přestav, několikrát jsme prohráli. Proto v minulém zápase v Rennes trenér změnil sestavu a já jsem zůstal jen na lavičce. Naskočil jsem na posledních patnáct minut. Vyhráli jsme, šlapalo to, takže se sestava pro víkendový zápas se Štrasburkem pochopitelně neměnila. Zdá se, že teď to pro mě bude v Monaku těžší. Ale s tím se nedá nic dělat.

V minulých dnech se objevily informace, že do Monaka přijde Milan Baroš. Oba patříte pod manažerskou společnost Pavla Pasky. Máte bližší informace?

Je pravda, že se mě na to ptali i spoluhráči v Monaku. Ale já jsem s Milanem nemluvil, nic bližšího o tom nevím.

Dorazil jste na reprezentační sraz před kvalifikačními zápasy se Slovenskem a Kyprem. S čím do zápasu půjdete?

Těšil jsem se na změnu prostředí. Chci si spravit chuť. V národním týmu panuje pohoda, postup na evropský šampionát máme zajištěný. Věřím, že i bez několika zraněných kluků kvalifikaci bez problémů dohrajeme a neuřízneme si ostudu.

Zvládnete během pobytu v Česku i návštěvu pondělního pražského derby Sparta–Bohemians 1905?

Ne, protože mám nějaké povinnosti. Ale fandit budu určitě Bohemce. Mám tam kamarády. Třeba Tomáš Požár působí u mládeže.

Pomalu se blíží Vánoce, které už podruhé prožijete v Monaku. Jak se těšíte?

Dceři Hedvice už jsou čtyři a půl roku. Minule to dost vnímala, teď to bude určitě ještě lepší. A tyhle svátky jsou přece hlavně kvůli dětem.

Jaké by bylo vaše přání vánočního dárku?

Hlavně zdraví. V létě mi končí smlouva, bude se jednat o nové...

A s ohledem na mistrovství Evropy, které český tým čeká v příštím roce ve Švýcarsku a v Rakousku?

Aby to bylo lepší než minulý rok při mistrovství světa v Německu, kde jsem vlastně odehrál jen jeden poločas kvůli zranění, a pak už jsem hrát nemohl.

Hrál jste na ME 2000, v Portugalsku na bronzovém ME 2004, byl jste na MS 2006 v Německu. Co pro vás znamená postup na ME 2008?

Bude to další vrchol. Myslím, že všichni s napětím čekáme na los. Při potvrzení postupu jsem cítil obrovskou radost. A kluci myslím také. Protože vybojovat účast na tomhle turnaji bylo nejtěžší. Rozhodně obtížnější než předtím boj o Portugalsko a Německo. Byli jsme pod hrozně velkým tlakem. Tohoto postupu si vážím určitě nejvíce.

Pořád platí, že šampionát bude tečkou za vaší reprezentační kariérou?

Je to pravděpodobné, ale ne stoprocentní. Chci si všechno pořádně rozmyslet a zvážit. . Aby moje rozhodnutí mělo váhu. Nejvíce budu řešit pochopitelně tu věkovou stránku, ale teď to nechci ještě rozebírat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články