Hlavní obsah

O zbylá čtyři místa na fotbalovém Euru usiluje ještě devět týmů

PRAHA

Ještě čtyři tajenky zbývají dořešit v kvalifikaci o postup na evropský fotbalový šampionát v příštím roce. Před posledními zápasy ve skupinách, které jsou na programu ve středu večer, živí svoji naději na účast na závěrečném turnaji v Rakousku a ve Švýcarsku ještě devět týmů, mezi nimi i kolébka fotbalu Anglie.

Článek

Svěřencům Steva McClarena udělala radost porážka Ruska v Izraeli 1:2, po níž se Angličané udrželi ve skupině E s dvoubodovým náskokem na druhém místě. Ve středečním utkání ve Wembley s vedoucím Chorvatskem jim proto stačí uhrát k definitivní jistotě remízu, a pokud Rusové nezvítězí v Andoře, mohou si Angličané dokonce dovolit i prohrát. V případě bodové shody rozhodne ve prospěch Albionu lepší bilance ze vzájemných duelů.

Nejsložitější situace panuje ve skupině A, kde může postup oslavit ještě trojice týmů. Nejblíže šampionátu jsou favorizovaní Portugalci, kteří potřebují doma proti Finsku získat bod. Seveřanům pomůže tříbodové manko na soupeře smazat výhra, ale do hry chce ještě vstoupit také Srbsko. To musí vyhrát sobotní odložené utkání s Kazachstánem i středeční souboj s Polskem a zároveň doufat, že Finové zdolají Portugalce. Všechny tři týmy by pak měly 26 bodů a pro Srby by hrála nejlepší bilance v minitabulce.

Ve skupině C si dveře na mistrovství přibouchli Norové, kteří v přímém souboji o druhou příčku podlehli doma Turecku. Jejich sobotní přemožitel má nyní náskok jednoho bodu a domácí výhra nad Bosnou a Hercegovinou ho posune na šampionát. Norové musejí zvítězit na půdě outsidera z Malty a věřit v turecké zaváhání. Při rovnosti bodů postoupí díky příznivějším výsledkům ve vzájemných střetnutích Turci.

Ve skupině F mají závěrečný turnaj na dosah Švédové. Účast na mistrovství jim zajistí aspoň remíza v domácím zápase s Lotyšskem. Pokud Švédové odejdou poraženi, může se radovat ještě Severní Irsko, které ovšem potřebuje získat všechny tři body z horké půdy již postupujícího Španělska. Vzájemné zápasy se Švédskem vyznívají pro severoirský tým.

Reklama

Související témata: