Hlavní obsah

Reprezentace nehodlá se San Marinem nic podcenit

LIBEREC

Souboj obra s trpaslíkem může připomínat třetí kvalifikační vystoupení českých fotbalistů v boji o mistrovství Evropy. V sobotu se v Liberci střetnou se San Marinem a jedinou nezodpovězenou otázkou se zdá být výše výhry. Reprezentanti ale odmítají předem oslavovat tříbodový zisk a tvrdí, že budou hrát, jako by proti nim stál jakýkoli jiný soupeř.

Článek

Pokud to dodrží, mohli by překonat rekordní výhru 8:1, kterou si připsali loni v červnu právě v Liberci proti Andoře.

V sobotu půjde o 150. zápas samostatné české historie. Na jedné straně sedmý tým světového žebříčku nabitý hvězdami, na straně druhé z amatérů poskládaný celek, který se krčí na konci druhé stovky tohoto pořadí. I tak lze charakterizovat duel, v němž se očekává vysoký brankový příděl do sítě hostů.

San Marino patří pravidelně mezi největší outsidery všech kvalifikací, na kontě má zatím pouze jedinou výhru, a to ještě nad podobně slabým Lichtenštejnskem. Nyní je však rozdíl mezi oběma týmy navíc umocněn třináctibrankovým debaklem, který soupeř utrpěl naposledy v domácím duelu s Německem.

Příprava už na Irsko

Není divu, že v tomto případě trenéři ani hráči nepoužívají obvyklý diplomatický slovník, že soupeř má svou sílu. "Nebylo by asi na místě tvrdit, že jde o těžkého soupeře. Přesto se na něj musíme připravit zodpovědně, jako na každého jiného," opakoval od začátku týdnu Karel Brückner. Přesto svůj tým už připravoval spíše s ohledem na Irsko, s nímž se Češi střetnou ve středu v Dublinu.

V pátek ale před novináři připomněl, že vedle povinného vítězství má i jiná přání - a není jich málo. "Vedle tří bodů chceme předvést dobrou hru a bavit diváky, nezranit se a neinkasovat žádné karty," shrnul kouč své požadavky, které hráčům přednese při taktické přípravě.

Dokud před fotbalisty nepředstoupí, nehodlá prý prozradit nic o sestavě, ani kdo se postaví mezi tyče. Už v minulých dnech ale naznačil, že hodlá udělat tři změny proti poslednímu utkání na Slovensku. Dostane se tak podle všeho na Grygeru, Jarolíma i Baroše, další změny zřejmě kouč udělá na úvod druhého poločasu, pokud jeho tým bude mít dostatečný náskok.

Brückner připomene finální část hry

Až bude hráčům zdůrazňovat, jak na soupeře, připomene jim především finální část hry. "Posledních třicet metrů (před brankou) je v takovém zápase klíčových víc jak jindy," dodal Brückner.

Fotbalisté viděli San Marino v krátkém sestřihu ve čtvrtek večer a kapitán týmu Tomáš Rosický si všiml, že zvlášť v úvodu dokážou být hráči soupeře dostatečně houževnatí. "S Němci bránili hodně usilovně a druhý gól dostali až někdy po půlhodině hry," připomněl fotbalista, který povede s kapitánskou páskou mužstvo teprve do třetí bitvy a oslaví 60. reprezentační start.

Soupeř dorazil do Prahy už ve čtvrtek a na letišti bylo znát, že jde o skromné hráče, které fotbal neživí. Na rozdíl od jiných reprezentačních výběrů nepůsobili nafoukaně a dokonce se zastavili s novináři a sběrateli autogramů.

Hosté nechtějí výprask

Jejich trenér Giampaolo Mazza od svého příjezdu do Prahy opakuje, že hlavním přáním je neobdržet takový debakl jako od Němců. "Doufám, že nás čeká lepší podvečer než s Německem. Naše přání je nedostat žádný výprask," řekl muž, který je civilním povoláním učitel.

Se svými svěřenci toho před odjezdem do Čech moc nenatrénoval. "Stačili jsme jeden trénink, a to ještě ne kompletní," tvrdil kouč, i dnešní dopolední přípravu v Novém Boru však zrušil.

O světě velkého profesionálního fotbalu ale asi hráči San Marina velké poznatky nemají. Když Mazza odpovídal, zda zná dobře české hráče, jmenoval Nedvěda, Čecha, Jankulovského, ale také slovenského fotbalistu Martina Petráše, který hraje v Lecce.

Zápas řídí sudí z Ázerbájdžánu: jako hlavní Vusal Alijev, asistenty jsou Azad Husejnov a Ramiz Asadov. Výkop je plánován na 17:15, přímo vysílá Nova.

Předpokládané sestavy:
Česká republika: P. Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Jarolím, Rosický, Polák, Plašil - Baroš, Koller.
San Marino: A. Simoncini - Valentini, Della Valle, Albani, Bacciocchi, Bonini - Massi, Domeniconi, Vannucci, Michael Marani - Selva.

Reklama

Související témata: