Hlavní obsah

Tango 12 děsí brankáře, nový míč pro EURO bude jejich noční můrou

PRAHA

Všechno je nachystáno, teď už jen zbývá kopnout do balonu. Fotbalové EURO 2012 zná od minulého pátku složení všech čtyř skupin a kompletní program zápasů. Během losovacího aktu v Kyjevě byl také oficiálně představen nový míč pro šampionát v Polsku a na Ukrajině, Tango 12 od firmy Adidas. Potvrzuje trend posledních let – měl by vyhovovat střelcům a brankáře znovu postaví do ještě těžší role.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Tango 12, míč pro fotbalové mistrovství Evropy 2012.

Článek

Nejen útočný styl, ale také výrobci pomáhají k tomu, aby ve fotbale padalo stále víc a víc gólů. Vyvíjejí míče tak, aby vyhovovaly především útočníkům.

„Už jsem si na to zvykl, vývoj je prostě takový. Když rána střelci dobře sedne, pro brankáře je s ohledem na vlastnosti nejnovějších míčů stále těžší zabránit gólům,“ často opakuje Petr Čech, gólman české reprezentace, která se ve skupině A střetne s Ruskem, Řeckem a pořádajícím Polskem.

Brankář Chelsea byl tentokrát s kolegou Neuerem či hvězdným útočníkem Villou přizván k testování balonu pro šampionát. Dopadlo to však jako vždycky. Podle prvních ohlasů bude Tango 12 ještě rychlejší a pro střelce lépe ovladatelné, než předešlé modely Jabulani, Europass a Teamgeist.

„Nevydržel jsem a hned si vzal míč na hřiště, abych ho vyzkoušel. Když rána sedne, bude těžko chytatelná. Pro gólmany to bude černá můra,“ potvrdil Pavel Kuka, který Tango 12 v pátek pokřtil spolu s dalším internacionálem Janem Bergrem a současným reprezentantem Tomášem Necidem.

Fotbalisté (zleva) Jan Berger, Pavel Kuka a Tomáš Necid představili v Praze Tango 12, nový míč pro fotbalové mistrovsvtí Evropy 2012.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Potvůrka s matným povrchem

„Naše firma připravila míč již pro jedenácté mistrovství Evropy, nový typ má počtvrté v historii označení Tango. Má úplně nový povrch, ne hladký, ale matný,“ poukázal David Horák, manažer českého zastoupení Adidasu.

„Pro mě je to velká vzpomínka. Hrál jsem na mistrovství Evropy 1980, kde se Tango objevilo poprvé, takže jsem patřil k jeho průkopníkům. Taky jsem si doma s novým míčem zakopal. Mnohem víc létá, je znát, že jsme o nějakých třicet let dál,“ usmál se Berger.

Také pro Kuku je označení Tango specifické. „Byl to balon, jímž jsem v roce 1988 docílil své první ligové branky... Jedno Tango jsme měli na trénink jako žáci a byl to pro nás obrovský zážitek,“ vzpomínal.

„Nové Tango bylo prvním míčem, do něhož jsem po letní operaci kolena kopl. Mohu jen potvrdit, že brankáři to s ním budou mít hodně těžké. Už se těším, že se rychle uzdravím a budu s ním na šampionátu dávat góly,“ líčil Necid.

Tomáš Necid otvírá skóre posledního zápasu s Polskem.foto: Právo/Michaela Říhová

Se Šmicrem nemohl los dopadnout špatně

Čeští kmotři nového míče si pochopitelně libovali, jak los pro českou reprezentaci dopadl. „Pro mě je to jasné. Kdyby se z celé Evropy losoval jediný tým, který bez boje postoupí přímo, a seděl u toho Šmíca, tak to budeme tutově my!“ smál se Kuka s poukazem na to, že manažer národního týmu Vladimír Šmicer v roli štístka znovu nezklamal.

„Naší mentalitě sice více vyhovuje být tím čtvrtým vzadu, jako jsme třeba byli na šampionátu v Anglii 1996. Pořád je ovšem lepší vyfasovat příjemnou skupinu s Polskem, Ruskem a Řeckem, než muset hrát se Španělskem či Německem,“ má Kuka jasno.

Necida pak los přímo nadchl. Je hráčem ruského CSKA Moskva a Polsku dal gól v posledním vzájemném utkání. „Postoupíme! A kdo s námi jako druhý, to už je jedno,“ ujišťoval okamžitě po losu.

Reklama

Související témata: