Hlavní obsah

Největší soupeři Nizozemska ve skupině smrti? Lenost a uspokojení

Vratislav

Nizozemsko, Německo, Portugalsko a Dánsko. Dva fotbaloví giganti, černý kůň a nenápadná síla ze severu Evropy slibuje fanouškům nesmírně atraktivní podívanou. Trenér vicemistrů světa z Nizozemska Bert van Marwijk doufá, že se jeho výběr nelapí do pasti skupiny smrti.

Foto: Robin van Lonkhuijsen, Reuters

Nizozemská hvězda Arjen Robben

Článek

Jakou formu má tým vicemistrů světa před úvodním vystoupením na ME s Dánskem?

Nejasnou. Zatím máme daleko k výkonnosti z mistrovství světa. Před startem turnaje jsme nebyli společně na soustředění dostatečně dlouho. Moji fotbalisté hrají v pěti různých ligách s odlišným koncem. Někteří navíc byli zranění či v odlišném stavu z hlediska zatížení v předešlých dnech.

Dělal vám vrásky rozdílný stav hráčů přijíždějících na soustředění před šampionátem?

Prostě neexistuje žádné pravidlo, aby fotbalisté byli před velkým turnajem s národním mužstvem určitý minimální čas, tudíž se musíme přizpůsobit. Pro trenéra jde o velkou výzvu, aby mužstvo správně vyladil.

Nakolik vás za této situace uklidňuje skutečnost, že kádr od mistrovství světa v JAR doznal jen kosmetických změn?

Jde o nedocenitelné zkušenosti. Jenže stříbro z mistrovství světa představuje i veliké nebezpečí. Už jsem s hráči diskutoval na téma uspokojení, lenosti, nedostatečné motivace. Všichni musí mít touhu dosáhnout stejné úrovně jako před dvěma lety, jinak bude zle.

Bylo hodně složité dát dohromady Arjena Robbena po jeho selhání v dresu Bayernu Mnichov při finále Ligy mistrů?

Myslím, že mu domácí prostředí pomohlo k rychlejší regeneraci. Pomohl mu humor, který je našemu týmu vlastní. Samozřejmě by pro trenéra bylo příjemnější pracovat s hráči v pozitivním rozpoložení. Ale lepší mít Robbena po prohře v Lize mistrů než ho nemít vůbec.

Ve skupině máte kromě úvodního soupeře v podobě Dánska ještě Portugalsko a Německo. Jeden ze spolufavoritů tedy skončí ve skupině.

Právě v obrovské síly naší skupiny je jistá výhoda. Jestli máme turnaj opustit, aniž bychom prošli do čtvrtfinále, pak je dobře, že nám nikdo nebude předhazovat pochybnou kvalitu protivníků, s nimiž může mít člověk pochybnosti o motivaci, což souvisí s leností a uspokojením, o němž jsem hovořil.

Reklama

Související témata: